Co to jest burrito?
Burrito to farsz zawinięty w placek tortilla. W tradycyjnym przepisie jest dość skromne, bo zawiera ryż, różne rodzaje fasoli i mięso. Dzięki swojej popularności na całym świecie, przepis na burrito zyskał wiele dodatkowych składników. Ta potrawa oryginalnie pochodzi z Meksyku, ale jest również bardzo popularna w regionie Teksasu. Historia mówi, że to danie powstało w okresie rewolucji meksykańskiej (w latach 1910 - 1921) w miejscowości Bella Vista w stanie Chihuahua. Jako twórcę burrito wymienia się niejakiego Juana Mendeza. To ponoć on wpadł na pomysł, aby owijać ciepłe jedzenie w pszenny placek. Początkowo miało to zapewnić świeżość i wysoką temperaturę jedzeniu, które stało się nadzieniem. Nazwa burrito pochodzi od słowa burro (z hiszpańskiego "osiołek"). Wszystko przez to, że Juan transportował swoje stoisko za pomocą swojego osła, w ten sposób kojarzono jego danie na ulicach Bella Vista.
Placek, którym owinięte jest burrito, musi być pszenny - to różnica między tym daniem a tacos, które powstają z placków robionych z pomocą mąki kukurydzianej. I jak pisaliśmy wyżej, tradycyjne burrito jest uboższe od jego współczesnych odpowiedników. W kuchni Tex-Mex, gdzie burrito gości na dobre możemy znaleźć jego bardziej rozbudowane wersje. Możemy tam znaleźć sałatę, salsę, różne rodzaje mięsa, sos guacamole, ser, śmietanę czy różne rodzaje papryki.
Z czym zrobić burrito - składniki:
- kilka pszennych placków tortilla
- ok. 400 - 500g mięsa mielonego (wołowina)
- ok. 200g ryżu
- kukurydza z puszki
- fasola czerwona z puszki
- krojone pomidory z puszki
- papryka czerwona i zielona
- średnia cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- przyprawa chilli
- zioła (majeranek, oregano, rozmaryn)
Jak zrobić burrito - krok po kroku:
- Przygotowujemy wysoki garnek i napełniamy go wodą. Zagotowujemy wodę, solimy i wkładamy do niej ryż. Gotujemy zgodnie z informacją od producenta, którą znajdziemy na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy ją na patelnię. Podsmażamy aż do zeszklenia. Do cebuli możemy dodać 1-2 ząbki czosnku.
- Po paru minutach smażenia cebuli dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy. Jak przyprawić burrito? Po paru minutach dodajemy do składników na patelni łyżeczkę chilli, kilka szczypt pieprzu i ok. 2 szczypty soli, majeranek, oregano. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.
- Mięso podsmażamy bardzo dokładnie, aby z każdej strony było zrumienione. Gdy osiągniemy ten efekt, dodajemy na patelnię pozostałe składniki.
- Do składników na patelni dodajemy kukurydzę, fasolę oraz pomidory z puszki. Pamiętajmy, aby fasolę i kukurydzę wcześniej odcedzić z zalewy. Następnie dodajemy do dania odrobinę rozmarynu i całość dokładnie mieszamy.
- Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 - 25 minut. Kontrolujmy proces gotowania i od czasu do czasu mieszajmy zawartość patelni.
- Po ugotowaniu naszego ryżu odcedzamy go i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość mieszamy bardzo dokładnie, aby ryż przejął wszystkie smaki oraz aromaty. Ewentualnie doprawiamy.
- Tortille możemy przyrządzić sami (skorzystajcie z naszego przepisu na tortille) lub kupić pakowane gotowe placki.
- Jak zawijać burrito? Tortille rozkładamy na płasko na blacie, łyżką lub szpatułką wykładamy na jej środek składniki z patelni. Układamy je przez środek placka. Po ułożeniu składników zawijamy fragment placka od naszej strony, tak aby utworzyć kieszeń (będzie to spód burrito), a następnie zakrzywiamy boczne "skrzydełka" tortilli.
- Na rozgrzanej patelni zapiekamy nasze złożone burrito. Tortilla powinna się lekko zarumienić i miejscami przypiec. Burrito jest gotowe do podania.
Przepis na burrito - o czym jeszcze warto pamiętać?
Pamiętajcie, wasze odmiany burrito możecie podawać z dowolnymi składnikami i sosami. Zamiast wołowiny możecie użyć kurczaka, zamiast pomidorów możecie użyć guacamole lub czegoś ostrzejszego, a całość możecie dodatkowo zapiec z serem. Burrito daje wiele możliwości. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na burrito. Smacznego.