Jak zrobić burrito? Klasyczne danie rodem z gorącego Meksyku

Burrito to charakterystyczne danie z placka tortilla z ryżowo-fasolowym farszem. Swoich fanów ma na całym świecie. Dla nas jednak ważne jest to, że to potrawa bardzo uniwersalna i zarazem prosta w przygotowaniu. Chcemy wam zaprezentować nasz przepis na burrito. Sprawdźcie, jak zasmakować prawdziwego Meksyku w waszej kuchni.
Zobacz wideo

Co to jest burrito?

Burrito to farsz zawinięty w placek tortilla. W tradycyjnym przepisie jest dość skromne, bo zawiera ryż, różne rodzaje fasoli i mięso. Dzięki swojej popularności na całym świecie, przepis na burrito zyskał wiele dodatkowych składników. Ta potrawa oryginalnie pochodzi z Meksyku, ale jest również bardzo popularna w regionie Teksasu. Historia mówi, że to danie powstało w okresie rewolucji meksykańskiej (w latach 1910 - 1921) w miejscowości Bella Vista w stanie Chihuahua. Jako twórcę burrito wymienia się niejakiego Juana Mendeza. To ponoć on wpadł na pomysł, aby owijać ciepłe jedzenie w pszenny placek. Początkowo miało to zapewnić świeżość i wysoką temperaturę jedzeniu, które stało się nadzieniem. Nazwa burrito pochodzi od słowa burro (z hiszpańskiego "osiołek"). Wszystko przez to, że Juan transportował swoje stoisko za pomocą swojego osła, w ten sposób kojarzono jego danie na ulicach Bella Vista.

Placek, którym owinięte jest burrito, musi być pszenny - to różnica między tym daniem a tacos, które powstają z placków robionych z pomocą mąki kukurydzianej. I jak pisaliśmy wyżej, tradycyjne burrito jest uboższe od jego współczesnych odpowiedników. W kuchni Tex-Mex, gdzie burrito gości na dobre możemy znaleźć jego bardziej rozbudowane wersje. Możemy tam znaleźć sałatę, salsę, różne rodzaje mięsa, sos guacamole, ser, śmietanę czy różne rodzaje papryki.

Z czym zrobić burrito - składniki:

  • kilka pszennych placków tortilla
  • ok. 400 - 500g mięsa mielonego (wołowina)
  • ok. 200g ryżu
  • kukurydza z puszki
  • fasola czerwona z puszki
  • krojone pomidory z puszki
  • papryka czerwona i zielona
  • średnia cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa chilli
  • zioła (majeranek, oregano, rozmaryn)

Jak zrobić burrito - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy wysoki garnek i napełniamy go wodą. Zagotowujemy wodę, solimy i wkładamy do niej ryż. Gotujemy zgodnie z informacją od producenta, którą znajdziemy na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy ją na patelnię. Podsmażamy aż do zeszklenia. Do cebuli możemy dodać 1-2 ząbki czosnku.
  3. Po paru minutach smażenia cebuli dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy. Jak przyprawić burrito? Po paru minutach dodajemy do składników na patelni łyżeczkę chilli, kilka szczypt pieprzu i ok. 2 szczypty soli, majeranek, oregano. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.
  4. Mięso podsmażamy bardzo dokładnie, aby z każdej strony było zrumienione. Gdy osiągniemy ten efekt, dodajemy na patelnię pozostałe składniki.
  5. Do składników na patelni dodajemy kukurydzę, fasolę oraz pomidory z puszki. Pamiętajmy, aby fasolę i kukurydzę wcześniej odcedzić z zalewy. Następnie dodajemy do dania odrobinę rozmarynu i całość dokładnie mieszamy.
  6. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 - 25 minut. Kontrolujmy proces gotowania i od czasu do czasu mieszajmy zawartość patelni.
  7. Po ugotowaniu naszego ryżu odcedzamy go i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość mieszamy bardzo dokładnie, aby ryż przejął wszystkie smaki oraz aromaty. Ewentualnie doprawiamy.
  8. Tortille możemy przyrządzić sami (skorzystajcie z naszego przepisu na tortille) lub kupić pakowane gotowe placki.
  9. Jak zawijać burrito? Tortille rozkładamy na płasko na blacie, łyżką lub szpatułką wykładamy na jej środek składniki z patelni. Układamy je przez środek placka. Po ułożeniu składników zawijamy fragment placka od naszej strony, tak aby utworzyć kieszeń (będzie to spód burrito), a następnie zakrzywiamy boczne "skrzydełka" tortilli.
  10. Na rozgrzanej patelni zapiekamy nasze złożone burrito. Tortilla powinna się lekko zarumienić i miejscami przypiec. Burrito jest gotowe do podania.

Przepis na burrito - o czym jeszcze warto pamiętać?

Pamiętajcie, wasze odmiany burrito możecie podawać z dowolnymi składnikami i sosami. Zamiast wołowiny możecie użyć kurczaka, zamiast pomidorów możecie użyć guacamole lub czegoś ostrzejszego, a całość możecie dodatkowo zapiec z serem. Burrito daje wiele możliwości. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na burrito. Smacznego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA