Obiad z mięsa mielonego - makaron zapiekany z dodatkiem sera. Przepis na szybkie i smaczne danie

Obiad z mięsa mielonego warto przygotować wtedy, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Zamiast tradycyjnych kotletów, czy uwielbianego spaghetti warto pokusić się o przygotowanie makaronowej zapiekanki z dodatkiem sera.

Szukasz sprawdzonego przepisu na obiad z mięsa mielonego? Makaron zapiekany z dodatkiem sera to niezawodna opcja na smaczne danie dla całej rodziny. Przygotowanie porcji dla czterech osób zajmuje nie więcej niż 30 minut. Ponadto taką zapiekankę można zamrozić i poratować się gotowym obiadem, gdy brak nam czasu na gotowanie. Wypróbujcie przepis na domowe danie instant bez konserwantów.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Szybki i tani obiad z mięsa mielonego, czyli makaron zapiekany z serem

Składniki:

  • 500 g makaronu krótkiego, np. rurek lub kolanek,
  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki,
  • łyżka oleju,
  • mała cebula posiekana,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich,
  • 100 g startego sera mozzarella,
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Maszynka do mielenia mięsa Mięso mielone: nie tylko na kotlety! Jak możesz jeszcze je wykorzystać?

Jak przygotować zapiekankę makaronową

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dużej patelni na rozgrzanym oleju smażymy zmieloną wieprzowinę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Do wieprzowiny dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  3. Do mięsa wlewamy przecier pomidorowy wymieszany z mlekiem oraz włoskimi przyprawami. Całość doprowadzamy do wrzenia. 
  4. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Makaron gotujemy "al dente" zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  5. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem typu mozzarella. Przykrywamy pozostałą porcją makaronu.
  6. Wierzch posypujemy resztą sera mozzarella (można wymieszać go z tartym parmezanem). Pieczemy przez 30-35 minut lub do momentu, aż ser się zrumieni. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się przypiekać przykrywamy go folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.
  7. Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odczekujemy około 10 minut, nim zaczniemy ją porcjować.

Zapiekanka ziemniaczana Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis na szybki obiad

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: