Rumsztyk wieprzowy - danie szybkie i tanie w wykonaniu. Przepis na soczysty kotlet z cebulką

Rumsztyk wieprzowy to danie, które zostało trochę zapomniane. W poprzednich latach podawano je zwłaszcza w barach mlecznych. Wynikało to głównie z faktu, że kotlety wykonuje się stosunkowo szybko, a przy tym są one treściwe.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Rumsztyk wieprzowy mielony z cebulką - czym jest?

Rumsztyk wieprzowy mielony z cebulką to danie, które z pewnością pokochało wielu. Mimo że kulinarna moda na tego typu stek podupadła, w ostatnich latach widzimy ponowne zainteresowanie. Innymi słowy, wracamy do dawnych smaków! Czym zatem dokładnie jest rumsztyk? To rodzaj steku, który zazwyczaj wykonuje się z mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego, w połączeniu z cebulą. Zwykle nie używa się do niego bułki tartej. Można podawać go z ziemniakami i surówką. Jeżeli serwujemy go podczas wczesnej kolacji w plenerze, ziemniaki można zastąpić chlebem.

Rumsztyk wieprzowy z cebulką - przepis w kilku krokach

Rumsztyk wieprzowy z cebulką to doskonała propozycja obiadu. Stek jest soczysty, pożywny, a do tego fantastyczny w smaku. Rumsztyki są bardzo proste w wykonaniu. Dlatego też jeżeli nie mamy doświadczenia kulinarnego, możemy wykonać danie bez większych problemów. Poniżej przepis:

Przepis na rumsztyk wieprzowy:

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1-2 cebule
  • olej do smażenia lub smalec
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się mięsem. Jeżeli nie jest ono zmielone, musimy wykonać tę czynność.
  2. Następnie obieramy cebulę i kroimy na plastry. Muszą być stosunkowo cienkie. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. Następnie podsmażamy ją na patelni. Przestudzoną cebulę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy. Następnie musimy wszystko wymieszać.
  4. W dalszym etapie formujemy rumsztyki. Pamiętajmy o tym, aby były one płaskie. W tym celu możemy wykonać mięsne kulki, a następnie je spłaszczyć. Później przechodzimy do smażenia.
  5. Na patelni podsmażamy pozostałą cebulę. Wszystko smażymy na małym ogniu. 
  6. Smażymy rumsztyki z obu stron.
  7. Prawidłowo wykonane rumsztyki powinny być wypieczone z każdej strony, ale w środku soczyste.
  8. Rumsztyki możemy podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

Rumsztyk to danie, które można zaserwować na obiad lub kolację. Zarówno z okazji ważnej uroczystości jak i luźnej imprezy w plenerze. Niezależnie od sytuacji rumsztyk ''zda egzamin''. Ponadto jest to danie szybkie i tanie w wykonaniu. 

Zobacz też: Kotlety z kalafiora - przepis na alternatywę dla schabowego. Tak chrupiącej panierki jeszcze nie było

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.