Jak zrobić syrop z cebuli? Dowiedz się, w jakich przypadkach warto go stosować
Zastanawiasz się, jak zrobić syrop z cebuli? Na co go stosować? Syrop z cebuli to domowy specyfik, który znany jest od lat. Stosowały go nasze babcie i mamy. O właściwościach cebuli można napisać wiele. W postaci syropu są one następujące:
- Cebula jest doskonałym środkiem dezynfekującym.
- Cebula posiada wiele witamin. Możemy wymienić tu na przykład: witaminę A, B, C oraz PP.
- Warzywo jest bogate także w selen, fosfor oraz wapń, które poprawiają działanie układu immunologicznego oraz wzmacniają kości.
- Poprawia wygląd zewnętrzny. Wpływa korzystnie na włosy, skórę, paznokcie.
- Syrop z cebuli pomaga nie tylko w przeziębieniu, ale także w anemii.
- Główną właściwością syropu tego typu jest oczywiście działanie wykrztuśne. Stosuje się go zwłaszcza podczas przeziębienia czy grypy.
- Syrop cebulowy działa nie tylko na uciążliwy kaszel, ale także katar (o czy wie bardzo mało osób!) Specyfik można stosować doustnie lub smarować okolice nosa. Uwaga: Wyciąg z cebuli może być drażniący i ma bardzo intensywny zapach. Osoby wysoko wrażliwe powinny uważać.
- Cebula zwalcza zapalenia w organizmie, np. układu moczowego, pęcherza.
- Warzywo doskonale wzmacnia naszą odporność
Przepis na syrop z cebuli - w wersji klasycznej
Przepis na syrop z cebuli można wykonać na kilka sposobów. W pierwszej kolejności zajmiemy się podstawową wersją. Skoro znamy już właściwości domowego lekarstwa, przyszedł czas na wykonanie. Przepis na domowy syrop znajduje się poniżej:
Składniki:
- 3-4 cebule białe
- około pół szklanki cukru
Wykonanie:
- Cebule obieramy i kroimy. Mogą być to paski lub kostka.
- Następnie układamy ją warstwowo w słoiku. Warstwa cebuli - łyżka cukru i tak do końca naczynia.
- Dalej odkładamy słoik pod przykryciem na kilka godzin, aż cebula wypuści sok. Na noc należy umieścić słoik w lodówce.
Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]
Jak dawkować i modyfikować syrop?
Częstotliwość podawania syropu z cebuli zależy od intensywności kaszlu i zaawansowania choroby. Zwykle podaje się go trzy razy dziennie po jedzeniu. Jeżeli chcemy jednak zastosować go profilaktycznie, wystarczy raz w ciągu dnia. Powinna być to 1-2 łyżki stołowe. Warto wspomnieć o tym, że syrop można ulepszać, poprzez dodanie czosnku, miodu. Przepis jest taki sam - wszystko układamy warstwowo i zasypujemy poszczególne warstwy cukrem. Pamiętajmy jednak o tym, że jeżeli zdecydujemy się na miód, musimy zmniejszyć ilość cukru.
Zobacz też: Jak przechowywać cebulę, aby była świeża i pełna witamin?