Idealna nie tylko na przyjęcia w ogródku. Jak zrobić ekspresową marynowaną cebulę? Podpowiadamy

Marynowana cebula to bardzo prosty i smaczny dodatek do wielu potraw. Wzbogaci smak kanapek, burgerów i sałatek. Słoiczek marynowanej cebuli warto mieć w swojej lodówce. Jak ją przyrządzić? Bardzo łatwo.

Marynowaną cebulę można podawać do bardzo różnych potraw. Będzie doskonała do kanapek – zwłaszcza do tych mięsnych, na przykład z szarpaną wieprzowiną, podkręci smak dań z fasolą, sałatek ziemniaczanych lub jajecznych, a także tych na bazie sałaty. Piękny, różowy kolor, wspaniała chrupkość i lekko pikantny smak – a to wszystko w mniej niż 20 minut pracy. Sprawdźcie, jak przygotować ekspresową marynowaną cebulę.

Cebula

Cebulę należy pokroić w cienkie plastry - to najwygodniejsza forma zarówno do przechowywania cebuli, jak i podawania jej do dań. A na dodatek fajnie wygląda! Dobrym pomysłem jest także pokrojenie cebuli w półksiężyce. Im cieniej pokroicie cebulę, tym delikatniejszy smak otrzymacie.

Do marynowania można użyć czerwonej cebuli, ale żółte bądź białe odmiany także będą smaczne. Najważniejsze jest użycie świeżej cebuli, bez miękkich, zgniecionych i nadgniłych fragmentów.

Ocet

Najlepszym wyborem do marynowania cebuli będzie ocet winny lub ryżowy. Dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Do marynowanej cebuli raczej nie nada się zwykły ocet spirytusowy – jest zbyt ostry i mocno wpłynie na jej smak.

Zobacz wideo Zobacz także pikle z awokado. Nietypowy dodatek na polskim stole.

Cukier

Odrobina cukru to dobry dodatek do marynaty. Wprowadzi przyjemny balans między pikantnością cebulki a kwaśnym smakiem octu. Zamiast cukru można użyć miodu lub innego słodzidła, ale lepiej dodawać go stopniowo, by marynata nie była zbyt słodka. Warto również dodać odrobinę soli.

Przyprawy

Do przygotowania marynowanej cebuli właściwie nie są potrzebne inne przyprawy – sól i cukier zdecydowanie wystarczą. Jeśli jednak chcecie podkręcić aromat, dodajcie szczyptę granulowanego czosnku oraz chilli. Poza tym można wrzucić listek laurowy, gałązkę rozmarynu lub oregano bądź ulubione suszone zioła. Dobrze sprawdzi się też skórka z pomarańczy lub cytryn, imbir, cynamon, anyż, pieprz.

Przygotowanie

Zagotowujemy 2-3 szklanki wody. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jeśli używamy czosnku, obieramy go i siekamy. Do miski wlewamy ocet (ilość uzależniamy od wielkości pojemników), dodajemy pozostałe przyprawy, szczyptę soli i cukru. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Pokrojoną cebulę sparzamy wrzątkiem i dobrze odsączamy. Następnie wkładamy ją do słoiczków (ewentualnie wkładamy też czosnek, przyprawy w listkach i inne dodatki) i zalewamy przygotowaną marynatą. Marynowana cebula jest do spożycia po 30 minutach, ale po kilku godzinach będzie smaczniejsza. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, ale przez kilka pierwszych dni będzie najsmaczniejsza.

Przechowywanie

Po pewnym czasie cebulki zmienią kolor na żywy odcień różu. Najlepiej przechowywać je w szklanym lub ceramicznym pojemniku, gdyż metale mogą reagować z octem, a plastik będzie miał wpływ na aromat. Najlepszym wyborem będą słoiczki z zamknięciem pałąkowym. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA