Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Nie ma chyba lepszego sposobu na przetrwanie zimowych dni, niż rozgrzewające jedzenie. Świetnym pomysłem jest na przykład talerz aromatycznej zupy cebulowej, bardzo popularnej we Francji. Danie to nie tylko zachwyci cię smakiem, ale też dostarczy witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłumaczymy, jak przyrządza je Magda Gessler. Słynna restauratorka zdradza, że tajemnica wyjątkowego smaku tkwi w duszonej na na maśle cebuli.
1. W dużym garnku rozpuść masło. Następnie wrzuć posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i posiekany czosnek,
2. Do smażącej się cebuli wlać wino. Zamieszać i gotować chwilę na małym ogniu, aż alkohol odparuje,
3. Do garnka wlej bulion. Dodaj liście laurowe oraz sól i pieprz do smakuj. Gotuj na małym ogniu około 15 minut,
4. Bagietkę pokrój na cienkie kromki,
5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. w trybie góra-dół. Kiedy się rozgrzeje, podpiecz przez 10 min bagietkę,
6. Zupę przelej do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki i posyp startym serem,
7. Miseczki przełóż do piekarnika na kilka minut, aby ser się stopił.