Aksamitna zupa cebulowa. Przepis Magdy Gessler zawiera ważny trik

Zupa cebulowa to kwintesencja francuskiej kuchni. Aromatyczny bulion, chrupiące grzanki i warstwa stopionego sera to jej niezbędne elementy. Istotne jest także, w jaki sposób przygotujemy cebulę, aby wydobyć z dania pełnię smaków. W tym aspekcie warto skorzystać ze wskazówek Magdy Gessler.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Nie ma chyba lepszego sposobu na przetrwanie zimowych dni, niż rozgrzewające jedzenie. Świetnym pomysłem jest na przykład talerz aromatycznej zupy cebulowej, bardzo popularnej we Francji. Danie to nie tylko zachwyci cię smakiem, ale też dostarczy witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłumaczymy, jak przyrządza je Magda Gessler. Słynna restauratorka zdradza, że tajemnica wyjątkowego smaku tkwi w duszonej na na maśle cebuli.

Zupa cebulowa Magdy Gessler. Składniki

  • kilogram cebuli pokrojonej w piórka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 4 łyżki masła,
  • świeży tymianek,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
  • 600 ml dobrego bulionu wołowego,
  • bagietka (może być czerstwa),
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • 100 g startego żółtego sera lub parmezanu.

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku rozpuść masło. Następnie wrzuć posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i posiekany czosnek,

2. Do smażącej się cebuli wlać wino. Zamieszać i gotować chwilę na małym ogniu, aż alkohol odparuje,

3. Do garnka wlej bulion. Dodaj liście laurowe oraz sól i pieprz do smakuj. Gotuj na małym ogniu około 15 minut,

4. Bagietkę pokrój na cienkie kromki,

5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. w trybie góra-dół. Kiedy się rozgrzeje, podpiecz przez 10 min bagietkę,

6. Zupę przelej do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki i posyp startym serem,

7. Miseczki przełóż do piekarnika na kilka minut, aby ser się stopił. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.