Zanim w aptece pojawiły się syropy na kaszel w różnorodnych smakach, nasze mamy i babcie musiały radzić sobie, korzystając z dóbr natury. Dlatego nie ma jednej receptury na domowy syrop na odporność czy na kaszel – wykorzystywano różne składniki, które mogły pomóc. Przedstawiamy zatem kilka przepisów na domowy syrop na odporność i kaszel. Piliście taki w dzieciństwie? Może czas do niego wrócić? Na zdrowie!
Składniki:
Syrop z cebuli – sposób przygotowania
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w piórka. Następnie przekładamy ją do miski i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem. Odstawiamy na 5-6 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie powstały syrop przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce. Taka porcja syropu powinna starczyć nawet na dwa tygodnie. Dzieciom podajemy po łyżeczce syropu 2-3 razy dziennie, dorosłym – po łyżce 2-3 razy na dzień.
Składniki:
Przygotuj także czysty, wyparzony słoik (lub słoiki) oraz gazę.
Syrop z sosny – sposób przygotowania
W słoiku naprzemiennie układamy warstwy pędów sosny i cukru. Na koniec opcjonalnie dodajemy spirytus. Słoiki przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 tygodni. Po tym czasie syrop zlewamy do butelki. Syrop z sosny doskonale nadaje się do zwalczania suchego kaszlu. Dzieciom podajemy łyżeczkę syropu 2-3 razy na dzień, dorośli mogą przyjmować po łyżce syropu 2-3 razy dziennie.
Składniki:
Syrop z marchwi – sposób przygotowania
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy ją do miękkości i blendujemy (możemy ją także przetrzeć przez sito), dodajemy także starty korzeń imbiru i mieszamy. Odstawiamy syrop do przestudzenia, gdy będzie ciepły, ale nie gorący, dodajemy płynny miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Syrop na odporność i na kaszel z marchwi przechowujemy w lodówce, podajemy 3 razy dziennie (dzieci – po 1 łyżeczce, dorośli – po 1 łyżce) przy mokrym kaszlu i bólu gardła.
Składniki:
Syrop z tymianku – sposób przygotowania
Do czystego, wyparzonego słoika wkładamy gałązki świeżego tymianku. Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszamy, aż całkowicie się on rozpuści. Takim roztworem zalewamy tymianek w słoiku i mocno zakręcamy. Odstawiamy na dwa dni. Po tym czasie przecedzamy syrop i przelewamy do butelek.
Składniki:
Syrop z buraka – sposób przygotowania
Buraki obieramy i ścieramy na tarce, a następnie przekładamy do garnuszka (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody), zagotowujemy, a potem dusimy przez około 20 minut. Gdy burak nieco przestygnie, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.