Z sosny i cebuli to klasyki. A znacie syrop na kaszel z buraków? [PRZEPIS]

Jak zrobić domowy syrop na kaszel? Znajomość takiej receptury bez wątpienia przyda się w sezonie przeziębieniowym. Taki specyfik sprawdzi się doskonale, jeśli dokucza Wam przeziębienie lub uporczywy kaszel po przebytej niedawno infekcji. Sprawdźcie przepisy na domowy syrop na kaszel!

Zanim w aptece pojawiły się syropy na kaszel w różnorodnych smakach, nasze mamy i babcie musiały radzić sobie, korzystając z dóbr natury. Dlatego nie ma jednej receptury na domowy syrop na odporność czy na kaszel – wykorzystywano różne składniki, które mogły pomóc. Przedstawiamy zatem kilka przepisów na domowy syrop na odporność i kaszel. Piliście taki w dzieciństwie? Może czas do niego wrócić? Na zdrowie!

Domowy syrop na kaszel: syrop z cebuli – przepis

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2  łyżki cukru lub 2 łyżki miodu

Syrop z cebuli – sposób przygotowania

Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w piórka. Następnie przekładamy ją do miski i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem. Odstawiamy na 5-6 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie powstały syrop przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce. Taka porcja syropu powinna starczyć nawet na dwa tygodnie. Dzieciom podajemy po łyżeczce syropu 2-3 razy dziennie, dorosłym – po łyżce 2-3 razy na dzień.

Domowy syrop na kaszel: syrop z sosny

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny,
  • 1 kg cukru,
  • spirytus (opcjonalnie; nie dodajemy go jeśli syrop ma być podawany dzieciom)

Przygotuj także czysty, wyparzony słoik (lub słoiki) oraz gazę.

Syrop z sosny – sposób przygotowania

W słoiku naprzemiennie układamy warstwy pędów sosny i cukru. Na koniec opcjonalnie dodajemy spirytus. Słoiki przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 tygodni. Po tym czasie syrop zlewamy do butelki. Syrop  z sosny doskonale nadaje się do zwalczania suchego kaszlu. Dzieciom podajemy łyżeczkę syropu 2-3 razy na dzień, dorośli mogą przyjmować po łyżce syropu 2-3 razy dziennie.

Domowy syrop na kaszel: syrop z marchwi

Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 4 łyżki płynnego miodu naturalnego

Syrop z marchwi – sposób przygotowania

Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy ją do miękkości i blendujemy (możemy ją także przetrzeć przez sito), dodajemy także starty korzeń imbiru i mieszamy. Odstawiamy syrop do przestudzenia, gdy będzie ciepły, ale nie gorący, dodajemy płynny miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Syrop na odporność i na kaszel z marchwi przechowujemy w lodówce, podajemy 3 razy dziennie (dzieci – po 1 łyżeczce, dorośli – po 1 łyżce) przy mokrym kaszlu i bólu gardła.

Zobacz wideo Zobacz także:

Domowy syrop na kaszel: syrop z tymianku

Składniki:

  • kilkanaście gałązek świeżego tymianku,
  • litr wody,
  • 500 g cukru

Syrop z tymianku – sposób przygotowania

Do czystego, wyparzonego słoika wkładamy gałązki świeżego tymianku. Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszamy, aż całkowicie się on rozpuści. Takim roztworem zalewamy tymianek w słoiku i mocno zakręcamy. Odstawiamy na dwa dni. Po tym czasie przecedzamy syrop i przelewamy do butelek.

Domowy syrop na kaszel: syrop z buraka

Składniki:

  • 2 buraki,
  • łyżka miodu gryczanego lub lipowego

Syrop z buraka – sposób przygotowania

Buraki obieramy i ścieramy na tarce, a następnie przekładamy do garnuszka (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody), zagotowujemy, a potem dusimy przez około 20 minut. Gdy burak nieco przestygnie, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.