Temat aronii pojawia się co roku pod koniec lata. To właśnie teraz jest na nią sezon. Nie wszyscy wiedzą, że te czarne owoce to polska chluba - możemy się pochwalić największymi uprawami aronii na świecie. Dlaczego więc nie korzystać z jej dobrodziejstw skoro mamy jej na pęczki (a raczej grona)?
Aronia czarna lub czarnoowocowa należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Krzew ten jest zupełnie niekłopotliwy w uprawie - być może jest to kolejny powód, dla którego tak chętnie się go u nas sadzi. Od lat wykorzystuje się ją w kuchni, ma bowiem ciekawy smak, który sprawdza się doskonale zarówno w przetworach, jak i w potrawach mięsnych lub deskach serów.
Jednak smak to nie wszystko. Aronia ma masę składników odżywczych, które wspierają organizm. To między innymi bioflawanoidy (inna nazwa to polifenole) - cenne przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Składniki te mają także zbawienne działanie na nasz układ krążenia, na przykład wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają stężenie cholesterolu, co z kolei pomaga w walce z chorobami serca i układu krążenia, a także ma dobroczynny wpływ na pracę mózgu.
W kilku polskich szpitalach przeprowadzono badania z udziałem pacjentów z nadciśnieniem, zagrożonych zawałem serca. Okazuje się, że dostarczanie organizmowi ekstraktu na bazie aronii miało pozytywne skutki zdrowotne, między innymi zmniejszenie ciśnienia krwi i stężenia cholesterolu.
Pokazano też, że sok aroniowy obniża poziom cukru we krwi, a sok i produkty z aronii mogą być cennym wsparciem diety diabetyków. Korzystne zmiany w parametrach biochemicznych krwi obserwowano przy regularnym piciu soku z aronii w ilości 150-250 ml dziennie. Jego regularne spożycie można polecać wszystkim, w każdym wieku, ale szczególnie seniorom
- czytamy na Portalu Spożywczym. Aronia to także masa witamin: C, B2, B3, B9 (kwas foliowy) oraz E, które wzmacniają odporność oraz cenne źródło wapnia, żelaza, miedzi, molibdenu, manganu, jodu i boru.
Do najpopularniejszych przetworów należą między innymi konfitury czy nalewki. Dziś podpowiadamy, jak zrobić sok z aronii.
Namówiliśmy? Przygotujecie sok albo inne przetwory z tego doskonałego owocu? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się z nami na swoich profilach na Facebooku lub Instagramie. Posty tagujcie #słoiki2020 (więcej o akcji: Zatrzymaj lato na dłużej. Ruszamy z akcją #słoiki2020).