Nie bez powodu docenili ją rodzice i dziadkowe. Aronia to polski superfood: m.in. podnosi odporność
Aronii mamy na grona
Temat aronii pojawia się co roku pod koniec lata. To właśnie teraz jest na nią sezon. Nie wszyscy wiedzą, że te czarne owoce to polska chluba - możemy się pochwalić największymi uprawami aronii na świecie. Dlaczego więc nie korzystać z jej dobrodziejstw skoro mamy jej na pęczki (a raczej grona)?
Aronia - właściwości, bo określenie "superfood" nie jest tu przypadkowe
Aronia czarna lub czarnoowocowa należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Krzew ten jest zupełnie niekłopotliwy w uprawie - być może jest to kolejny powód, dla którego tak chętnie się go u nas sadzi. Od lat wykorzystuje się ją w kuchni, ma bowiem ciekawy smak, który sprawdza się doskonale zarówno w przetworach, jak i w potrawach mięsnych lub deskach serów.
Aronia Flickr/CC0 Public Domain
Jednak smak to nie wszystko. Aronia ma masę składników odżywczych, które wspierają organizm. To między innymi bioflawanoidy (inna nazwa to polifenole) - cenne przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Składniki te mają także zbawienne działanie na nasz układ krążenia, na przykład wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają stężenie cholesterolu, co z kolei pomaga w walce z chorobami serca i układu krążenia, a także ma dobroczynny wpływ na pracę mózgu.
W kilku polskich szpitalach przeprowadzono badania z udziałem pacjentów z nadciśnieniem, zagrożonych zawałem serca. Okazuje się, że dostarczanie organizmowi ekstraktu na bazie aronii miało pozytywne skutki zdrowotne, między innymi zmniejszenie ciśnienia krwi i stężenia cholesterolu.
Pokazano też, że sok aroniowy obniża poziom cukru we krwi, a sok i produkty z aronii mogą być cennym wsparciem diety diabetyków. Korzystne zmiany w parametrach biochemicznych krwi obserwowano przy regularnym piciu soku z aronii w ilości 150-250 ml dziennie. Jego regularne spożycie można polecać wszystkim, w każdym wieku, ale szczególnie seniorom
- czytamy na Portalu Spożywczym. Aronia to także masa witamin: C, B2, B3, B9 (kwas foliowy) oraz E, które wzmacniają odporność oraz cenne źródło wapnia, żelaza, miedzi, molibdenu, manganu, jodu i boru.
Aronia - przetwory to najczęstsze zastosowanie
Do najpopularniejszych przetworów należą między innymi konfitury czy nalewki. Dziś podpowiadamy, jak zrobić sok z aronii.
Do najpopularniejszych przetworów należą między innymi konfitury czy nalewki. fot. Tatiana Foxy / shutterstock.com
Sok z aronii - składniki:
- 2 kg jagód aronii
- 1,5 l czystej wody
- 60-80 liści z wiśni lub 40-60 liści z czarnej porzeczki
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- cukier (ilość zależna od naszych preferencji smakowych)
Sok z aronii - jak zrobić krok po kroku:
- Owoce przesypujemy do dużego sita i przemywamy je pod zimną wodą. Usuwamy resztki gałązek.
- Tym samym sposobem myjemy również liście.
- Do dużego garnka wsypujemy nasze owoce. Dodajemy liście wiśni lub czarnej porzeczki.
- Wsypujemy cukier ok. 1-2 kg.
- Dolewamy sok z cytryny oraz wodę.
- Pod garnkiem ustawiamy mały płomień. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze ok. 30 minut na takim samym płomieniu.
- Po tym czasie pozostawiamy nasz sok do przestygnięcia.
- Przecedzamy zawartość garnka. Pozbywamy się liści, a owoce możemy z powrotem dodać do soku.
- Po odcedzeniu zawartości garnka gotujemy sok ponownie aż do wrzenia.
- Gorący sok przelewamy do słoików lub butelek. Pasteryzujemy zawartość ok. 15 minut.
Namówiliśmy? Przygotujecie sok albo inne przetwory z tego doskonałego owocu? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się z nami na swoich profilach na Facebooku lub Instagramie. Posty tagujcie #słoiki2020 (więcej o akcji: Zatrzymaj lato na dłużej. Ruszamy z akcją #słoiki2020).
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku