Kaczka z jabłkami - uroczysty drób idealny na święta [PRZEPIS]
Kaczka, która dziś ląduje na naszych talerzach, to zwykle kaczka domowa, czyli anas domestica. Pochodzi od dzikiej kaczki, która została udomowiona dwa i pół tysiąca lat temu. Kacze mięso od dawien dawna cieszyło się powodzeniem wśród Rzymian, jednak Polacy potrzebowali trochę czasu, by się do niej przyzwyczaić. Kaczka z jabłkami docierała na nasze stoły przez kilkaset lat.
Kaczka w kuchni: historia
Kaczki nie wyskoczyły sroce spod ogona i są znane kuchni polskiej nie od dziś. Jednak jeszcze w XVII wieku kacze mięso było uważane za niestrawne, a nawet szkodliwe. Najstarsza książka kucharska, którą udało się zachować, o kaczkach nie wspomina prawie wcale; pojawia się tylko kilka wzmianek o dzikich kaczkach.
Sława kaczki wzrosła w drugiej połowie XVIII wieku. W znanej i lubianej książce kucharskiej tego okresu, Kucharzu doskonałym Wojciecha Wielądka, znaleźć można fragmenty mówiące o kaczce pieczonej podawanej z sosem.
Stopniowo spożycie kaczek - i drobiu w ogóle - zaczęło wzrastać, także wśród chłopstwa. W XIX wieku kaczki serwowano już nadziewane jabłkami, pomarańczami, buraczkami albo grzybami, natarte majerankiem. Kaczkę także marynowano w miksturze z oliwy, ziół i wina. Stare kaczki zalecano podawać w potrawce, najlepiej z ostrym sosem. Niekiedy gotowano kaczkę do połowy, a potem dogotowywano ją w sosie, w którym miała zostać podana.
Kaczka: wartości odżywcze
Mięso z kaczki jest kruche, sycące, wytrawne i smaczne. Zawiera sporo witaminy A, B i E, białka, fosforu i żelaza; jest zdrowe i dietetyczne. 100 g kaczego mięsa to tylko 240 kcal. Tłuszcz kaczki jest umieszczony zaraz pod skórką, łatwo się go pozbyć.
W Chinach kaczka jest znana ze swoich cennych właściwości - Chińczycy uważają, że dodaje energii. Można ją często spotkać w chińskich restauracjach i barach.
Wolisz coś wykwintnego? Sprawdź nasz przepis wideo na smażoną pierś kaczki z puree z dyni piżmowej i czarną komosą ryżową:
Kacze mięso dziś
Kaczka to dziś w Polsce mięso znane, ale wciąż wyjątkowe. Podaje się je w różnych postaciach - carpaccio z kaczki, dzika kaczka w sosie, kaczka w galarecie, kaczka po pekińsku... Kaczka z jabłkami to najbardziej popularne z kaczych dań. Kojarzymy ją z wyjątkowymi okazjami. Idealnie sprawdza się jako jedno z dań bożonarodzeniowych.
Kaczka z jabłkami: przepis
Składniki:
- 1 kaczka świeża lub mrożona (1,5-2 kg)
- 8 kwaśnych jabłek
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 łyżki żurawiny lub borówek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
- oliwa do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Kaczkę (mrożoną rozmrażaj w lodówce przez 8-12 godzin) oczyść z nadmiaru tłuszczu i opuszkami palców wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Od środka i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i połową majeranku. Zawiń w folię i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Obierz 2-3 jabłka i pokrój w cząstki. Wymieszaj z resztą majeranku, napełnij kaczkę, a otwór w tuszce zaszyj. Kaczkę włóż do natłuszczonej brytfanny, skrop wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem. Po 30 minutach natnij w kratkę skórkę na piersi kaczki i polej wytworzonym sosem. Po 45 minutach odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Co jakiś czas skrapiaj sosem. Po 80 minutach natnij nożem skórę między udami a korpusem (aby wypłynął tłuszcz). Jeśli skórka kaczki jest już ładnie zrumieniona, przykryj brytfannę folią i piecz jeszcze 20 minut - kaczka jest gotowa, gdy po nakłuciu wypływa z niej przezroczysty sok. Wydrąż gniazda nasienne z pozostałych jabłek, środki napełnij żurawinami lub borówkami. Owoce ułóż na blasze na 40 minut przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku, potem pokrój na porcje i polej odtłuszczonym sosem. Podawaj z jabłkami.
Autorka: Anna Wrońska (przepis na kaczkę z jabłkami pochodzi z Magazynu Kuchnia).
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!