Mięso z kaczki to raczej tłusta propozycja (w 100 g znajduje się ok. 300 kcal), ale wyjątkowy smak, kruchość oraz soczystość sprawia, że filet z kaczki pieczony, czy nawet smażony jest wart grzechu. Co więcej, mięso z kaczki to bardzo dobre źródło białka, potasu, żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Jedynie osoby, które cierpią na niestrawność, powinny unikać tego tradycyjnego smaku. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się delikatniejsze ryby przygotowane na parze.
Sam proces nie jest trudny, ale filet z kaczki z jabłkami wymaga kilku etapów, których nie można pominąć. Warto też wspomnieć o konieczności wcześniejszego przygotowania, mięso należy wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie przepis na filet z kaczki zrealizujesz w przeciągu godziny. Odpowiedź na pytanie, jak przygotować dwie porcje pysznego dania, znajdziesz poniżej.
Lista zakupów w tym przypadku jest wyjątkowo krótka, filet z kaczki z piekarnika wymaga jednak dobrej jakości mięsa, które powinno być świeże, bez zapachu i o ładnym, różowym kolorze.
Filet z kaczki - przepis krok po kroku
Kaczka w tym wydaniu nie wymaga dodatkowego sosu, wszelkie aromaty zostały ujęte w przepisie. W formie dekoracji stołu można użyć całych jabłek oraz dedykowanej zestawy z motywem ptactwa.
Zobacz też: Pierogi z kaczki - Magda Gessler ma przepis idealny na wykwintniejszą wersję narodowego dania