Filet z kaczki z jabłkami - tradycja na talerzu. Wyjątkowy smak, kruchość i soczystość w jednym daniu

Filet z kaczki to wyjątkowe danie, które idealnie wpasuje się w tradycyjny obiad. Sycące mięso o wyjątkowym aromacie docenią nawet najbardziej wybredni goście. Jak przygotować filet z jabłkami? Sprawdź z nami przepis krok po kroku.

 

Filet z kaczki pieczony - właściwości, wartości odżywcze 

Mięso z kaczki to raczej tłusta propozycja (w 100 g znajduje się ok. 300 kcal), ale wyjątkowy smak, kruchość oraz soczystość sprawia, że filet z kaczki pieczony, czy nawet smażony jest wart grzechu. Co więcej, mięso z kaczki to bardzo dobre źródło białka, potasu, żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Jedynie osoby, które cierpią na niestrawność, powinny unikać tego tradycyjnego smaku. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się delikatniejsze ryby przygotowane na parze.

Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Filet z kaczki z jabłkami - poziom trudności i czas przygotowania 

Sam proces nie jest trudny, ale filet z kaczki z jabłkami wymaga kilku etapów, których nie można pominąć. Warto też wspomnieć o konieczności wcześniejszego przygotowania, mięso należy wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie przepis na filet z kaczki zrealizujesz w przeciągu godziny. Odpowiedź na pytanie, jak przygotować dwie porcje pysznego dania, znajdziesz poniżej. 

Filet z kaczki z piekarnika - lista składników 

Lista zakupów w tym przypadku jest wyjątkowo krótka, filet z kaczki z piekarnika wymaga jednak dobrej jakości mięsa, które powinno być świeże, bez zapachu i o ładnym, różowym kolorze. 

  • piersi z kaczki - 2 sztuki, 
  • jabłka - 4 sztuki, 
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • majeranek - 1 łyżka, 
  • sok i skórka z pomarańczy, 
  • olej, 
  • sól i pieprz 
  • w formie dodatków: ryż / ziemniaki 

Filet z kaczki - przepis krok po kroku 

  • Na początek należy naciąć mięso w kostkę. 
  • Teraz piersi z kaczki natrzyj solą, dodaj pieprzu i majeranku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sok z pomarańczy wraz ze skórką. 
  • Tak przygotowane mięso należy umieścić w lodówce na całą noc. 
  • Czas ułożyć filety na zimnej patelni i podsmażyć je z każdej strony, aż do monety uzyskania złotego koloru. 
  • Po smażeniu przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, stroną mięsa do dołu. 
  • Teraz czas na przygotowanie jabłek, które należy umyć, oczyścić z ogonków i nasion i pokroić w ćwiartki. 
  • Jabłka układamy dookoła filetów. 
  • Całość należy piec pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. 
  • W trakcie pieczenia filety należy polewać sokiem z pomarańczy. 
  • Gotowe piersi z kaczki serwujemy z jabłkami, dodatkowo można podać sypki ryż lub pieczone ziemniaki.   

Kaczka w tym wydaniu  nie wymaga dodatkowego sosu, wszelkie aromaty zostały ujęte w przepisie. W formie dekoracji stołu można użyć całych jabłek oraz dedykowanej zestawy z motywem ptactwa. 

Zobacz też: Pierogi z kaczki - Magda Gessler ma przepis idealny na wykwintniejszą wersję narodowego dania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.