Upieczcie gęś na święta jak mistrzowie kuchni. Takie danie nie tylko wygląda rewelacyjnie

Gęś pieczona na święta to jedno z najbardziej wykwintnych dań na bożonarodzeniowym stole. Choć jej przygotowanie wymaga trochę wprawy i doświadczenia kulinarnego, to efekt końcowy na pewno jest wart włożonego trudu.

Gęś pieczona na święta jest bardzo smaczna, a ponadto na stole prezentuje się bardzo dekoracyjnie. Jak przygotować soczystą gęś pieczoną na święta? Poznaj nasze wskazówki i zaserwuj swoim domownikom wyjątkową potrawę na świąteczny obiad

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepisy na gęś pieczoną - wybór mięsa 

Wszystkie przepisy na gęś pieczoną zaczynają się od tego samego - wyboru mięsa. Pieczona gęś to danie bardzo wykwintne, jednak aby jego smak był naprawdę wyjątkowy, musimy sięgnąć po mięso ze sprawdzonych źródeł. Najlepszym wyborem jest gęś od rolnika, która z reguły ma bardziej wyrazisty smak. Gęś hodowlana sprzedawana w sklepie jest zazwyczaj mniej tłusta, dlatego sprawdzi się dla osób, które stawiają na lżejsze potrawy. Kolejna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, to wiek gęsi. Pieczenie młodej gęsi zajmie na pewno mniej czasu, mięso z młodego osobnika jest bardziej delikatne w smaku. Stara gęś będzie się piekła dłużej, jednak można z niej wydobyć więcej aromatu. Do pieczenia najlepiej sprawdzi się niezbyt tłusta gęś o wadze w przedziale od 3 do 5 kg.

Przepis na pieczoną gęś - składniki i wykonanie

Przepis na pieczoną gęś zaczynamy od przygotowania składników. Do przygotowania smakowitego i aromatycznego dania świątecznego będziesz potrzebować następujących produktów:

  • 1 gęś świeża
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 jabłka
  • 3 małe cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

Gęś dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W małej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy gęś od środka. Rozprowadzenie przypraw na zewnętrznej stronie gęsi może skutkować ich przypaleniem podczas długiego pieczenia, co odbije się negatywnie na smaku naszej potrawy. Z zewnątrz można oprószyć gęś solą i pieprzem. Są różne szkoły co do optymalnej długości czasu marynowania mięsa. Jedna zakłada, że gęś powinna być zamarynowana dzień wcześniej, inna z kolei, że wystarczy wmasowanie przypraw w gęś dwie godziny przed dalszą obróbką. Niezależnie od tego, którą drogę wybierzemy, warto pamiętać, że przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową, co pozwoli na równomierne pieczenie na całej powierzchni. W czasie, gdy gęś będzie się marynowała, możemy przygotować farsz. Jabłka dokładnie myjemy, a następnie kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Gęś nadziewamy jabłkami i cebulą, a następnie zszywamy lub ściskamy dokładnie wykałaczkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, smarujemy skórę gęsi mieszanką oleju i miodu. 

Przepis gęś - wskazówki dotyczące pieczenia

O czym warto wiedzieć, wykonując powyższy przepis? Gęś to niecodzienne mięso, dlatego jej pieczenie wymaga staranności i dokładności. Długość pieczenia zależy od różnych czynników, wśród których największe znaczenie ma wielkość gęsi i jej wiek, a także piekarnik, w którym gęś będzie pieczona. Szacuje się, że na 1 kg tuszki gęsi przypada 45 minut pieczenia. Gęś najlepiej piec w specjalnej brytfannie - gęsiarce. Na początku gęś układamy w brytfannie grzbietem do góry. Po ok. 30 minutach należy obrócić gęś piersią do góry i piec przez kolejne pół godziny. Po tym czasie nakrywamy gęsiarkę przykrywką i redukujemy temperaturę piekarnika do 160 stopni. Pieczemy do momentu, aż mięso będzie idealnie miękkie (może to potrwać nawet 3-4 godziny). Co ok. 30 minut należy polewać naszą gęś wytopionym tłuszczem. Gotową gęś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ok. 15 minut pod przykryciem. 

Przepis na pieczoną gęś - serwowanie dania

Przepis na pieczoną gęś może wydawać się skomplikowany, jednak warto podjąć próbę jego wykonania, ponieważ wysiłek może naprawdę się opłacić. Jak zaserwować pieczoną gęś na świątecznym stole? Do gęsi pieczonej na święta doskonale pasują kluski śląskie. Ich delikatny smak idealnie kontrastuje z aromatyczną i soczystą gęsiną. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłek i octu winnego. Gęś pieczona na święta będzie dobrze smakowała także z pieczonymi ziemniakami. Gęś pieczoną można polać słodkim sosem przyrządzonym na bazie żurawiny lub malin. Pieczone mięso i słodkie sosy to dla wielu osób połączenie wprost idealne. Koniecznie wypróbuj tę opcję.   

Więcej o: