Przepisy na gęś pieczoną - postaw na owocowe smaki
Święta to wyjątkowy czas, który warto wykorzystać na kulinarne eksperymenty. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, przepis na pieczoną gęś nie jest trudny. Spróbuj, a być może będzie to Twoje popisowe danie. Zastanawiasz się, co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda? Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonej receptury. Przepis na gęś w trzech smakach prezentujemy poniżej.
Przepis na pieczoną gęś z jabłkami
Idealne połączenie dwóch tradycyjnych smaków, przepis na pieczoną gęś z jabłkami zajmie tylko kilka chwil, a efekt przerośnie oczekiwania. Sprawdź listę produktów i sposób przygotowania.
Lista składników:
- gęś - ok. 5 kg,
- jabłka - 6 sztuk,
- suszony majeranek,
- suszony rozmaryn,
- sól i pieprz
Przepis krok po kroku:
- zacznij od usuwania resztek piór, następnie umyj gęś i wysmaruj ją dokładnie mixem przypraw wewnątrz i na zewnątrz,
- tak przygotowanego ptaka odstaw w chłodne miejsce na dobę,
- teraz czas przejść do jabłek, które także należy umyć, usunąć gniazda i pokroić w równe ćwiartki,
- tak przygotowane owoce włóż do środka gęsi,
- teraz przełóż gęś do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C przez trzy godziny,
- po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz dalej przez kolejne dwie godziny
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami
Przepis na gęś: piersi z jabłkami i śliwką
Każdy, kto preferuje delikatne smaki, może wybrać przepis na gęsie piersi z jabłkami i śliwką. Ta świąteczna soczysta propozycja sprawdzi się w formie smacznych porcji z niezwykłym bukietem aromatów.
Lista składników:
- piersi gęsi - 1 kg,
- jabłka - 2 sztuki,
- suszone śliwki - 6 dag,
- oliwa,
- tłuszcz do smażenia,
- majeranek - 1 łyżka,
- tymianek - 0,5 łyżeczki,
- sól i pieprz
Przepis krok po kroku
- Oczyść i wypłucz piersi, następnie należy je osuszyć na ręczniku papierowym,
- skórę piersi lekko ponacinaj,
- w kolejnym kroku natrzyj mięso przyprawami i skrop oliwą,
- tak przygotowaną gęś odstaw do lodówki na 12 godzin,
- w międzyczasie umyj jabłka, pousuwaj gniazda i potnij je na ćwiartki,
- teraz podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym tłuszczem, następnie przełóż je do rękawa do pieczenia,
- dodatkowo dorzuć do rękawa przygotowane jabłka i śliwki,
- na koniec zamknij rękaw i piecz piersi przez godzinę w temperaturze 190°C, do momentu aż staną się miękkie
Przepis na pieczoną gęś: udka w pomarańczach
Pomarańcze to prawdziwy, świąteczny symbol, można je wykorzystać do kolejnych potraw lub w formie ozdoby. Przepis na pieczone gęsie udka w pomarańczach to słodka propozycja na świąteczny obiad lub późną kolację.
Lista składników:
- nogi gęsi - 2 sztuki,
- pomarańcza - 1 sztuka,
- woda - 3 łyżki,
- olej - 2 łyżki,
- cząber, kolendra - 05, łyżeczki,
- mielona słodka papryka - 1 łyżeczka,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- zacznij od marynaty, wymieszaj olej z przyprawami,
- udka ponacinaj i natrzyj dokładnie marynatą,
- tak przygotowane mięso wstaw na noc do lodówki,
- pomarańcze wraz ze skórką pokrój w plastry,
- przełóż owoce do rękawa do pieczenia, następnie dodaj udka i dolej wodę,
- zamknij rękaw i piecz udka przez 10 minut w temperaturze 220°C, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz udka przez kolejne 1,5 godziny.
Zobacz też: Dania świąteczne muszą być wyjątkowe. Co zaserwować bliskim? Nadziewany schabik bije wszystko na głowę