• Link został skopiowany

Soczysta gęś pieczona z chrupiącą skórką na święta. Co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda?

Gęś pieczona na święta to soczysta propozycja na uroczysty obiad. Można ją przygotować w całości lub tylko wybrany fragment. Jakie owoce pasują do ptactwa? Sprawdź przepisy na gęś pieczoną w trzech aromatycznych odsłonach. Którą wersję odtworzysz w te święta?
Soczysta gęś pieczona z chrupiącą skórką na święta. Co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda? Zdjęcie ilustracyjne
istock / rusak

Przepisy na gęś pieczoną - postaw na owocowe smaki 

Święta to wyjątkowy czas, który warto wykorzystać na kulinarne eksperymenty. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, przepis na pieczoną gęś nie jest trudny. Spróbuj, a być może będzie to Twoje popisowe danie. Zastanawiasz się, co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda? Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonej receptury. Przepis na gęś w trzech smakach prezentujemy poniżej. 

Przepis na pieczoną gęś z jabłkami 

Idealne połączenie dwóch tradycyjnych smaków, przepis na pieczoną gęś z jabłkami zajmie tylko kilka chwil, a efekt przerośnie oczekiwania. Sprawdź listę produktów i sposób przygotowania. 

Lista składników: 

  • gęś - ok. 5 kg, 
  • jabłka - 6 sztuk, 
  • suszony majeranek, 
  • suszony rozmaryn, 
  • sól i pieprz 

Przepis krok po kroku: 

  • zacznij od usuwania resztek piór, następnie umyj gęś i wysmaruj ją dokładnie mixem przypraw wewnątrz i na zewnątrz,
  • tak przygotowanego ptaka odstaw w chłodne miejsce na dobę,
  • teraz czas przejść do jabłek, które także należy umyć, usunąć gniazda i pokroić w równe ćwiartki, 
  • tak przygotowane owoce włóż do środka gęsi, 
  • teraz przełóż gęś do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C przez trzy godziny, 
  • po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz dalej przez kolejne dwie godziny
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Przepis na gęś: piersi z jabłkami i śliwką 

Każdy, kto preferuje delikatne smaki, może wybrać przepis na gęsie piersi z jabłkami i śliwką. Ta świąteczna soczysta propozycja sprawdzi się w formie smacznych porcji z niezwykłym bukietem aromatów. 

Lista składników: 

  • piersi gęsi - 1 kg, 
  • jabłka - 2 sztuki, 
  • suszone śliwki - 6 dag, 
  • oliwa, 
  • tłuszcz do smażenia, 
  • majeranek - 1 łyżka, 
  • tymianek - 0,5 łyżeczki, 
  • sól i pieprz  

Przepis krok po kroku 

  • Oczyść i wypłucz piersi, następnie należy je osuszyć na ręczniku papierowym, 
  • skórę piersi lekko ponacinaj, 
  • w kolejnym kroku natrzyj mięso przyprawami i skrop oliwą, 
  • tak przygotowaną gęś odstaw do lodówki na 12 godzin,  
  • w międzyczasie umyj jabłka, pousuwaj gniazda i potnij je na ćwiartki,  
  • teraz podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym tłuszczem, następnie przełóż je do rękawa do pieczenia, 
  • dodatkowo dorzuć do rękawa przygotowane jabłka i śliwki,  
  • na koniec zamknij rękaw i piecz piersi przez godzinę w temperaturze 190°C, do momentu aż staną się miękkie

Przepis na pieczoną gęś: udka w pomarańczach 

Pomarańcze to prawdziwy, świąteczny symbol, można je wykorzystać do kolejnych potraw lub w formie ozdoby. Przepis na pieczone gęsie udka w pomarańczach to słodka propozycja na świąteczny obiad lub późną kolację. 

Lista składników: 

  • nogi gęsi - 2 sztuki, 
  • pomarańcza - 1 sztuka, 
  • woda - 3 łyżki, 
  • olej - 2 łyżki, 
  • cząber, kolendra - 05, łyżeczki, 
  • mielona słodka papryka - 1 łyżeczka, 
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 

  • zacznij od marynaty, wymieszaj olej z przyprawami, 
  • udka ponacinaj i natrzyj dokładnie marynatą, 
  • tak przygotowane mięso wstaw na noc do lodówki, 
  • pomarańcze wraz ze skórką pokrój w plastry, 
  • przełóż owoce do rękawa do pieczenia, następnie dodaj udka i dolej wodę, 
  • zamknij rękaw i piecz udka przez 10 minut w temperaturze 220°C, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz udka przez kolejne 1,5 godziny. 

Zobacz też: Dania świąteczne muszą być wyjątkowe. Co zaserwować bliskim? Nadziewany schabik bije wszystko na głowę

Więcej o: