Więcej przepisów na smaczne dania z gęsiny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gęsie pipki to po postu gęsie żołądki i jak to z podrobami bywa, najlepiej smakują przygotowane najprościej, jak tylko się da. Przepis Magdy Gessler na gęsie pipki jest naprawdę banalny, a danie wychodzi naprawdę palce lizać. Czas odczarować podroby i ponownie zaprosić je do naszych kuchni, zacznijmy od gęsich pipek!
Gęsie pipki - przepis Magdy Gessler
Potrzebne produkty
- ok. 1 kg gęsich żołądków
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- ok. 400 ml śmietany 18 proc
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, majeranek
Gęsie pipki - sposob wykonania
- Do garnka włóż żołądki i zalej je zimną wodą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Żołądki gotuj na wolnym ogniu, aż będą całkowicie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Przygotuj drugi garnek i rozgrzej na nim łyżkę tłuszczu (najlepiej gęsiego smalcu, ale możesz użyć także oleju roślinnego). Dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Do cebuli dodaj żołądki i chwilę całość podsmażaj. Dodaj majeranek, dokładnie zamieszaj i dodaj ok. 250 ml wywaru, w którym gotowały się żołądki. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, najpierw ok. 200 ml i dokładnie zamieszaj. Jeśli sosu będzie za mało, dolej śmietany, ale uważaj, by nie było jej za dużo i nie powstała przez to zupa śmietanowa. Dopraw do smaku przyprawami i chwilkę redukuj sos.
Gęsie pipki podawaj z kaszą lub ziemniaczanym purée. Jeśli chcesz być zdrowy, jedz podroby! Ten przepis na stałe wszedł do mojej kuchni, mam nadzieję, że tobie również zasmakują gęsie pipki. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.