• Link został skopiowany

Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz wkłada do pierogów. Jej farsz zasługuje na złoty medal

Kiedyś uważałam, że do pierogów można włożyć wszystko. Rzeczywistość zweryfikowała jednak to przekonanie, gdy w redakcji próbowałyśmy zrobić pierogi inspirowane dubajską czekoladą. Mimo że zakończyło się to fiaskiem, nadal myślę, że pierogi są bardzo wdzięcznym materiałem do eksperymentów i świetnie smakują również z niestandardowymi farszami. Na przykład z takim, jaki proponuje Ewa Wachowicz. Jest mocno inspirowany kuchnią koreańską.
Pierogi z kimchi / zdjęcie ilustracyjne
Romix Image / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Kimchi, bo o nim mowa, to symbol kuchni koreańskiej. Mówi się nawet o "dyplomacji kimchi", czyli strategicznym sposobie działania Korei Południowej, która właśnie to dobrze znane i tradycyjne danie wykorzystuje jako element budowy swojego wizerunku na świecie. Gdyby Polska zdecydowała się na podobny krok, myślę, że można byłoby mówić o "dyplomacji pierogów", bo to właśnie ta potrawa z naszego kulinarnego kanonu jest najbardziej znana i rozpowszechniona na świecie. 

Zobacz wideo Przepis na sycące danie. Tak się robi panzerotti

Ewa Wachowicz połączyła więc dyplomację kimchi z dyplomacją pierogów i stworzyła coś, co fani kuchni polskiej i koreańskiej z pewnością pokochają. W elastycznym pierogowym cieście zamknęła farsz z kimchi, podsmażonej cebulki i palonej kaszy gryczanej, doprawiony sosem sojowym, olejem sezamowym i imbirem. To nie może źle smakować. Poniższy przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Przepis na pierogi z kimchi Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • jajko.

Składniki na farsz:

  • 200 g palonej kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki kimchi,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnki,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka oleju sezamowego,
  • szczypiorek.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta cukru,
  • kawałek papryczki chili,
  • szczypiorek.

Do podania:

  • szczypiorek,
  • nasiona sezamu.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy farsz. Zaczynamy od ugotowania kaszy. W międzyczasie obieramy i siekamy w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z patelni. 

Kaszę studzimy i dodajemy do niej posiekane kimchi i szczypiorek. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym, a na końcu dorzucamy zawartość patelni. Mieszamy wszystkie składniki farszu.

Teraz zabieramy się za ciasto na pierogi. Mąkę przesypujemy na stolnicę lub w ostateczności blat. Powoli dolewamy do niej wodę i zaczynamy siekać nożem (z tego powodu lepiej jednak użyć stolnicy). Potem wbijamy jajko i energicznie zagniatamy ciasto. Przykrywamy miską i zostawiamy na 20 minut.

Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz i cienko je rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu. Szczelnie zlepiamy brzegi, by nie rozpadły się podczas gotowania (Ewa Wachowicz sugeruje, by nadać pierogom kształt uszek). Gotujemy w osolonym wrzątku, a potem hartujemy w zimnej wodzie i szybko odcedzamy

Składniki na sos mieszamy i polewamy nim pierogi z kimchi. Dekorujemy je posiekanym szczypiorkiem i posypujemy sezamem.

Więcej o: