Kimchi, bo o nim mowa, to symbol kuchni koreańskiej. Mówi się nawet o "dyplomacji kimchi", czyli strategicznym sposobie działania Korei Południowej, która właśnie to dobrze znane i tradycyjne danie wykorzystuje jako element budowy swojego wizerunku na świecie. Gdyby Polska zdecydowała się na podobny krok, myślę, że można byłoby mówić o "dyplomacji pierogów", bo to właśnie ta potrawa z naszego kulinarnego kanonu jest najbardziej znana i rozpowszechniona na świecie.
Ewa Wachowicz połączyła więc dyplomację kimchi z dyplomacją pierogów i stworzyła coś, co fani kuchni polskiej i koreańskiej z pewnością pokochają. W elastycznym pierogowym cieście zamknęła farsz z kimchi, podsmażonej cebulki i palonej kaszy gryczanej, doprawiony sosem sojowym, olejem sezamowym i imbirem. To nie może źle smakować. Poniższy przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Składniki na ciasto na pierogi:
Składniki na farsz:
Składniki na sos:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz. Zaczynamy od ugotowania kaszy. W międzyczasie obieramy i siekamy w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z patelni.
Kaszę studzimy i dodajemy do niej posiekane kimchi i szczypiorek. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym, a na końcu dorzucamy zawartość patelni. Mieszamy wszystkie składniki farszu.
Teraz zabieramy się za ciasto na pierogi. Mąkę przesypujemy na stolnicę lub w ostateczności blat. Powoli dolewamy do niej wodę i zaczynamy siekać nożem (z tego powodu lepiej jednak użyć stolnicy). Potem wbijamy jajko i energicznie zagniatamy ciasto. Przykrywamy miską i zostawiamy na 20 minut.
Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz i cienko je rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu. Szczelnie zlepiamy brzegi, by nie rozpadły się podczas gotowania (Ewa Wachowicz sugeruje, by nadać pierogom kształt uszek). Gotujemy w osolonym wrzątku, a potem hartujemy w zimnej wodzie i szybko odcedzamy.
Składniki na sos mieszamy i polewamy nim pierogi z kimchi. Dekorujemy je posiekanym szczypiorkiem i posypujemy sezamem.