Rarytas spod podlaskiej strzechy. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Te dodatki są obowiązkowe

Kuchnia podlaska charakteryzuje się prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną i aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, które robiły podlaskie gospodynie już setki lat temu. Boczek był ważny, wiadomo, ale coś jeszcze dodawało potrawie smaku.

Więcej przepisów na regionalne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiszka ziemniaczana to klasyk i jeżeli jesteś z Podlasia, na pewno nie trzeba przedstawiać ci tego dania. Jednak jeśli kuchnia tego regionu jest ci obca, trzeba szybko nadrobić zaległości, a zdecydowanie wato zacząć od kultowej kiszki ziemniaczanej. Jak się za nią zabrać? Cóż, nie jest to danie szybkie w wykonaniu, ale bardzo łatwe i przepyszne. Oprócz boczku i cebuli, watro dodać także trochę grzybków - mogą być świeże lub suszone. 

Kiszka ziemniaczana - podlaski klasyk

Składniki:

  • jelita wieprzowe (sparzone i namoczone w wodzie z solą)
  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 400 g wędzonego boczku
  • garść suszonych grzybków namoczonych w wodzie i ugotowanych do miękkości
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina gałki muszkatołowej
  • smalec
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku

Kiszka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli z ziemniaków wytrąci się dużo wody, lekko ją odciśnij. Do ziemniaków dodaj mąkę i wymieszaj. 
  2. Boczek posiekaj w dość drobną kostkę, podobnie posiekaj cebulę. Całość podsmaż na odrobinie smalcu, aż boczek się wytopi i zbrązowieje, a cebula zezłoci. Dodaj do masy ziemniaczanej. 
  3. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Podobnie jak resztę składników dodaj do miski z ziemniakami. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę, sól pieprz, gałkę i majeranek. Podobnie wymieszaj. 
  4. Namoczone jelita nadziej na szprycę do kiełbas i nadziewaj ją masą ziemniaczaną. Kiszkę następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. 
  5. Za pomocą widelca zrób kilka nacięć, żeby para mogła odparować (w przeciwnym razie kisza może popękać podczas pieczenia). 
  6. Kiszkę lekko natłuść smalcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do zarumienienia.

Wskazówka: Kiszkę ziemniaczaną możesz także przyrządzić na grillu. Jednak w takim wypadku już podczas nadziewania kiszki watro podzielić ją na mniejsze kiełbaski - wówczas szybciej się zrobią, a nadzienie nie będzie wypływać z jelita. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.