Rybka lubi pływać, ale i... postać w galarecie! Z tym przepisem wyjdzie rewelacyjnie i smakowicie

Bez ryby w galarecie święta nie będą smakować tak samo. Tradycyjne danie musi się zatem znaleźć na stole w obłędnie kolorowej i apetycznej wersji. Poza dorodną rybką nie może zabraknąć klarownego bulionu, włoszczyzny, a także mieszanki przypraw. Takie połączenie nie może się nie udać!

Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Tu w roli głównej króluje karp, jednak ten gatunek nie jest jedynym, smacznym rozwiązaniem. Do efektu wow potrzeba też kilku dodatków - listę składników i przepis krok po kroku zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Wyborna ryba w galarecie - przysmak, którego nie może zabraknąć w święta

Przed nami pierwsze dni grudnia, a to oznacza, że zostało coraz mniej czasu do świąt. Jak co roku na stole gościć będzie tradycja. Absolutnymi klasykami są oczywiście pierogi, barszcz z uszkami, makowiec czy obłędna zupa z leśnych grzybów. Ciekawą i dobrze znaną przekąską jest także ryba w galarecie, która gości w wielu domach od pokoleń. Klasykę warto jednak nieco podrasować, a z naszym przepisem będzie to dziecinnie proste. 

Do ryby w galarecie będzie potrzebny przede wszystkim główny składnik - najczęściej stawiamy na karpia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić go okoniem, szczupakiem, leszczem, solą, makrelą czy halibutem. Niezależnie od wyboru bazowego smaku istotny jest też bulion. Wywar warto przygotować ze świeżej włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i ziarenek pieprzu. Taki duet da obłędny smak i pięknie zaprezentuje się na stole - tu warto dodać, że rybę można zarówno przygotować w dużym, estetycznym półmisku, jak i w mniejszych miseczkach. 

Przepis na rybę w galarecie. Te dodatki podkręcą smak i aromat 

Składniki: 

  • 2 filety z karpia,
  • szklanka mleka,
  • 2 marchewki,
  • 50 g groszku zielonego,
  • garść natki pietruszki
  • kawałek korzenia selera,
  • cebula,
  • średniej wielkości korzeń pietruszki,
  • sok z połowy cytryn,
  • 15 g żelatyny,
  • litr wody,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ryby. Karpia umyj i oczyść z łusek, a następnie posól, skrop cytryną i zanurz w mleku. Tak przygotowany karp powinien teraz leżakować w lodowce przez trzy godziny. 
  2. Umyte i obrane warzywa przełóż do garnka z przyprawami. Całość zalej litrem wody. Gotuj na godzinę przed wyciągnięciem ryby z lodówki (pod przykryciem, na średniej mocy palnika). 
  3. Karpia pokrój na mniejsze kawałki. 
  4. Warzywa odcedź z bulionu i pokrój na mniejsze kawałki. 
  5. Rybę podgotuj przez kilkanaście minut w bulionie. Po tym czasie przełóż mięso do estetycznego naczynia, udekoruj pokrojonymi warzywami, groszkiem i natką pietruszki. 
  6. Do bulionu dodaj żelatynę, mieszamy i studzimy. Na koniec zalewamy miksturą rybę i przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ryba w galarecie jest gotowa do podania. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.