Mnogość możliwych do przygotowania obiadów z mięsa mielonego sprawia, że jest to produkt bardzo chętnie wykorzystywany. Co więcej, jego przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne. Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa wybierzemy, na jego bazie możemy przyrządzić pyszny posiłek dla wszystkich domowników.
Obiad z mięsa mielonego? Jedną z najpopularniejszych potraw, jaką możemy przygotować z dodatkiem mięsa mielonego jest spaghetti bolognese. To tradycyjne danie włoskiej kuchni, które również w Polsce ma wielu miłośników. Produkty, których będziemy potrzebowali do przygotowania tej pasty możemy kupić w każdym sklepie spożywczym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Podsmażamy na patelni wraz z mięsem mielonym, aż zyska rumiany kolor. Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem i opcjonalnie nieco wody. Smażymy przez około 10-15 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem. Na końcu kropimy oliwą z oliwek, posypujemy startym parmezanem.
Klasyk polskiej kuchni, który opiera się na mięsie mielonym to pyszne i chrupiące kotlety mielone. Często są one bazą obiadu dla całej rodziny i mogą być uzupełniane różnymi składnikami. Do kotletów z mielonego mięsa możemy podać gotowane ziemniaki, purée ziemniaczane, mizerię, ulubioną surówkę lub zasmażane buraczki i marchewkę z groszkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka. Cebulę zetrzeć na tarce i dodać ją wraz z solą, pieprzem i jajkiem do zmielonego mięsa. Do całości dodajemy namoczoną bułkę i zaczynamy wyrabiać mieszankę dłonią ugniatając energicznie powstałą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Nieco bardziej czasochłonnym, ale wciąż łatwym daniem do przygotowania z mięsa mielonego jest zapiekanka. Niezwykle pożywna, wzbogacona warzywami i innymi składnikami jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a ser ścieramy na tarce. Składniki dzielimy na dwie części. Jedną część cebuli i czosnku podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy kaszę i 300 ml wody. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza zmięknie. Póki będzie gorąca, dodajemy szpinak i pomidory, a także wymieszane wcześniej śmietanę, jajko i mąkę.
W drugim garnku szklimy drugą część cebuli i czosnku. Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie wlewamy pomidory z puszki i zioła prowansalskie. Dusimy całość przez 10 minut. Zawartość obu garnków przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
Zobacz też: Cztery pomysły na szybki obiad z mięsem mielonym. Te przepisy wykonasz w mniej niż 30 minut