Karol Okrasa wykorzystuje myk z piekarnikiem podczas gotowania rosołu. Dzięki temu aromat jest nie do opisania

Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Karol Okrasa dla wydobycia głębszego aromatu wykorzystuje piekarnik. Co z nim robi? Zobacz przepis.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja.

Kucharz pokazał jak przygotowuje klasyczne danie, które można znaleźć na polskich stołach w każdą niedzielę. Mowa tu o rosole. Ta receptura nie jest taka tradycyjna jak może się wydawać. Jest w niej wykorzystany pewien myk z piekarnikiem, który ma sprawić, że warzywa będą bardziej aromatyczne. Takie kulinarne wskazówki zawsze warto sprawdzać.

Przepis na rosół Karola Okrasy

Składniki

  • 3 pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 kacze uda,
  • 1 tuszka z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • świeży lubczyk,
  • 3 l wody,
  • szczypta soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.
 
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, umieść mięso kurczaka i kawałki kaczki. Zagotuj na dużym ogniu.
  2. Por przekrój na pół, marchew i pietruszkę pokrój w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę w ćwiartki.
  3. Wszystkie warzywa, poza porem, przełóż do miski, polej olejem i posyp pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  4. Wszystko przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz do zarumienienia warzyw.
  5. Pod gotującym się mięsem zmniejsz ogień, szumowiny usuń za pomocą łyżki.
  6. Upieczone warzywa przełóż do garnka z mięsem. Dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe.
  7. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny.
  8. Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmij z wywaru i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je na talerzach i zalej bulionem. Udekoruj wierzch zupy posiekanym lubczykiem.
Więcej o: