Za ten obiad podziękują wszyscy po sylwestrowej nocy. Lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte

Dzień po nocy sylwestrowej może być dla wielu osób ciężką chwilą, szczególnie gdy trzeba przygotować sycący obiad. Kotlety drwala to propozycja, przy której nie trzeba długo stać. Zadbaj o kilka kroków, a danie zrobi się samo.

Szaleństwo sylwestrowej nocy już za nami. Czas na powrót do rzeczywistości i przygotowanie sycącego i dobrego obiadu. Co najlepiej przygotować, aby każdy był zadowolony? Proponujemy kotlety drwala, które zdaniem niektórych biją na głowę klasyczne mielone i schabowe. Co jest w nich takiego wyjątkowego? Przede wszystkim odpowiednio doprawione mięso, a także pieczarki i ciągnący się ser, który dopełnia całość. Ich przygotowanie to kilkanaście minut, reszta zrobi się sama po włożeniu do piekarnika.

Przepis na kotlety drwala

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 szklanki tartego sera żółtego,
  • cebula czerwona,
  • jajko,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Makaron w sosie serowym z brokułami

Sposób przygotowania

  1. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie gotowa zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  2. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, musztardę, bułkę tartą i podsmażoną cebulkę.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z masy mięsnej uformuj płaskie lecz większe kotlety. Następnie każdy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku uformuj niewielkie wgłębienie.
  5. Pieczarki oczyść, przemyj i pokrój w paseczki. Następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Woda, która wydobędzie się z warzywa powinna wyparować. Grzyby dopraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
  6. Podsmażone pieczarki układaj we wcześniej uformowanych wgłębieniach mięsa. Całość posyp tartym żółtym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.