Jak zrobić placki ziemniaczane? Dzięki babcinej recepturze wyjdą złociste, chrupiące i delikatne

Jak zrobić placki ziemniaczane, by były chrupiące i delikatne w środku? Klasyczne danie polskiej kuchni najlepiej smakuje przygotowane według niezawodnej, babcinej receptury. Kluczowe są odpowiednie składniki, proporcje i proces smażenia. Te metody są gwarancją smaku i jakości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych polskich dań nie może zabraknąć placków ziemniaczanych. To pomysł na obiad, który często podawany jest w wielu domach. Jest nie tylko szybki w realizacji, ale i obłędnie smaczny. Różnorodne dodatki sprawią, że zapomnisz o klasycznej propozycji podania. Te składniki stworzą smaczny duet, ale i sprawią, że całość będzie się pięknie prezentować.

Jak zrobić placki ziemniaczane? Chrupiące, delikatne i rumiane

Prawdziwą klasyką tradycyjnej kuchni są placki ziemniaczane. To ekspresowe danie wymaga krótkiej listy składników oraz kilkuminutowego przygotowania. Danie z ziemniaków wcale nie musi być nudne i bez wyrazu. Odpowiednie składniki z dodatki gwarantują smaczny efekt i piękną prezencję na talerzu. Wystarczy babciny przepis i nieco bardziej oryginalne dodatki, by stworzyć duet idealny. 

Chrupiące, delikatne i rumiane placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. O ich smaku decydują odpowiednio dobrane składniki i zachowanie proporcji. Kluczowe mogą okazać się same ziemniaki. Najlepsze gatunki to te o wysokiej zawartości skrobi, które oznaczane są jako typ C - Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Dokładnie starte warzywa łączymy z cebulą lub np. marchewką, lub cukinią. Pozostałe składniki to jajko, mąka i przyprawy. Gotową masę ziemniaczaną smażymy na rozgrzanym oleju i gotowe!

Zobacz wideo Kolorowe placki warzywne na przekór szarej aurze za oknem

Przepis na placki ziemniaczane według babcinej receptury 

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • pieprz,
  • sól, 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy. Myjemy w zimnej wodzie i ścieramy na drobnych oczkach tarki i przekładamy do dużej miski. 
  2. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i startą lub drobno pokrojoną cebulę. Na końcu wsypujemy mąkę i przyprawy. 
  3. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Delikatnie nakładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  5. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.