Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród tradycyjnych polskich dań nie może zabraknąć placków ziemniaczanych. To pomysł na obiad, który często podawany jest w wielu domach. Jest nie tylko szybki w realizacji, ale i obłędnie smaczny. Różnorodne dodatki sprawią, że zapomnisz o klasycznej propozycji podania. Te składniki stworzą smaczny duet, ale i sprawią, że całość będzie się pięknie prezentować.
Prawdziwą klasyką tradycyjnej kuchni są placki ziemniaczane. To ekspresowe danie wymaga krótkiej listy składników oraz kilkuminutowego przygotowania. Danie z ziemniaków wcale nie musi być nudne i bez wyrazu. Odpowiednie składniki z dodatki gwarantują smaczny efekt i piękną prezencję na talerzu. Wystarczy babciny przepis i nieco bardziej oryginalne dodatki, by stworzyć duet idealny.
Chrupiące, delikatne i rumiane placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. O ich smaku decydują odpowiednio dobrane składniki i zachowanie proporcji. Kluczowe mogą okazać się same ziemniaki. Najlepsze gatunki to te o wysokiej zawartości skrobi, które oznaczane są jako typ C - Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Dokładnie starte warzywa łączymy z cebulą lub np. marchewką, lub cukinią. Pozostałe składniki to jajko, mąka i przyprawy. Gotową masę ziemniaczaną smażymy na rozgrzanym oleju i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania: