Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski

Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski, moskole, zapiekanki, ziemniaczane kulki czy wege kotlety.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne, domowe obiady to rarytas, który ciężko zastąpić. Wśród topowych składników nie sposób pominąć ziemniaków, które goszczą w wielu potrawach lub jako dodatek do dań. Niestety, często nadmiar ugotowanych warzyw zalega w garnku i się marnuje. Aby temu zapobiec, wystarczy sięgnąć po jedną z poniższych propozycji, dodać ulubione składniki i gotowe!

Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków?

Ziemniaki to warzywo, które niemalże króluje w polskiej kuchni. Bulwy w zależności od rodzaju często spotykamy w daniach obiadowych, ale także w przekąskach. Lista jest długa, a możliwości bardzo smaczne i różnorodne. Wśród klasyków polskiej kuchni nie sposób pominąć klusek śląskich, które bazują na gotowanych ziemniakach, mące i soli. Wystarczy wszystko połączyć w odpowiednich proporcjach i gotowe! Kolejnym smakołykiem są góralskie moskole, których smak i aromat pamięta się na długo. Najlepiej smakują te smażone na blachach starego pieca. 

Gotowane ziemniaki można przygotować na wiele sposobów i poddać różnej obróbce. Świetnie smakują grillowane, pieczone, smażone, gniecione czy mielone. Ważne, by pamiętać o przyprawach i ulubionych dodatkach - polecamy masło, czosnek, rozmaryn, gałkę muszkatołową czy świeże zioła. 

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Przepisy z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków

Zacznijmy od domowego menu. Warto na samym początku wymienić wszystkie propozycje, które możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków. Mowa tu o kluskach śląskich, gnocchi, pyzach, knedlach, blinach czy pierogach (w roli farszu). W wymienionych specjałach ugotowane ziemniaki są bazą, która w połączeniu z jajkiem, mąką czy skrobią ziemniaczaną daje fenomenalny efekt, który niemal zawsze sprawdzi się jako propozycja na obiad.

Innym smacznym pomysłem na wykorzystanie bulw są ziemniaczane zapiekanki. Wystarczy połączyć je z dowolnymi produktami, które zalegają w lodówce. Świetnie sprawdzą się tu wszelakie wędliny, sery i warzywa. Alternatywą dla tradycyjnej wersji jest quiche - wystarczy całość zalać śmietanką połączoną z jajami i serem. 

Góralskie moskole to kolejny pomysł, który nie tylko pysznie smakuje, ale i jest banalny w przygotowaniu. Kilka składników i masę możemy podpiekać na patelni! Podobna receptura da nam ziemniaczane kuleczki czy frytki. Wystarczy podzielić ziemniaki połączone z przyprawami i mąką na mniejsze porcje i podpiec w piekarniku lub na głębokim oleju. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.