Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne, domowe obiady to rarytas, który ciężko zastąpić. Wśród topowych składników nie sposób pominąć ziemniaków, które goszczą w wielu potrawach lub jako dodatek do dań. Niestety, często nadmiar ugotowanych warzyw zalega w garnku i się marnuje. Aby temu zapobiec, wystarczy sięgnąć po jedną z poniższych propozycji, dodać ulubione składniki i gotowe!
Ziemniaki to warzywo, które niemalże króluje w polskiej kuchni. Bulwy w zależności od rodzaju często spotykamy w daniach obiadowych, ale także w przekąskach. Lista jest długa, a możliwości bardzo smaczne i różnorodne. Wśród klasyków polskiej kuchni nie sposób pominąć klusek śląskich, które bazują na gotowanych ziemniakach, mące i soli. Wystarczy wszystko połączyć w odpowiednich proporcjach i gotowe! Kolejnym smakołykiem są góralskie moskole, których smak i aromat pamięta się na długo. Najlepiej smakują te smażone na blachach starego pieca.
Gotowane ziemniaki można przygotować na wiele sposobów i poddać różnej obróbce. Świetnie smakują grillowane, pieczone, smażone, gniecione czy mielone. Ważne, by pamiętać o przyprawach i ulubionych dodatkach - polecamy masło, czosnek, rozmaryn, gałkę muszkatołową czy świeże zioła.
Zacznijmy od domowego menu. Warto na samym początku wymienić wszystkie propozycje, które możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków. Mowa tu o kluskach śląskich, gnocchi, pyzach, knedlach, blinach czy pierogach (w roli farszu). W wymienionych specjałach ugotowane ziemniaki są bazą, która w połączeniu z jajkiem, mąką czy skrobią ziemniaczaną daje fenomenalny efekt, który niemal zawsze sprawdzi się jako propozycja na obiad.
Innym smacznym pomysłem na wykorzystanie bulw są ziemniaczane zapiekanki. Wystarczy połączyć je z dowolnymi produktami, które zalegają w lodówce. Świetnie sprawdzą się tu wszelakie wędliny, sery i warzywa. Alternatywą dla tradycyjnej wersji jest quiche - wystarczy całość zalać śmietanką połączoną z jajami i serem.
Góralskie moskole to kolejny pomysł, który nie tylko pysznie smakuje, ale i jest banalny w przygotowaniu. Kilka składników i masę możemy podpiekać na patelni! Podobna receptura da nam ziemniaczane kuleczki czy frytki. Wystarczy podzielić ziemniaki połączone z przyprawami i mąką na mniejsze porcje i podpiec w piekarniku lub na głębokim oleju.