-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić chipsy w domu? Przyda się składnik, który zazwyczaj wyrzucasz - będą lepsze niż ze zwykłych ziemniaków
Jak zrobić chipsy w domu? Przyda się składnik, który zazwyczaj wyrzucasz - będą lepsze niż ze zwykłych ziemniaków
Kto z nas nie kocha chrupiących chipsów? Ich wykonanie jest bardzo proste, a najczęściej robimy je oczywiście z ziemniaków. Nie jest to jedyny sposób. Dziś podpowiemy, jak zrobić przepyszne i chrupiące domowe chipsy ze składnika, którego zawsze jest pełno w kuchni, i który zazwyczaj ląduje w koszu. Chodzi o obierki z ziemniaków.
Więcej przepisów na dania zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chipsy można zrobić z jarmużu, marchewki, jabłka oraz tortilli. Dziś jednak postawimy na klasykę, ale na opak - chipsy z obierków po ziemniakach. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale tak przygotowane chipsy są najlepsze na świecie. Do tego przyprawy i idealna przekąska zero waste gotowa. Oto domowy sposób na chipsy i niemarnowanie cennego surowca.
Jak zrobić chipsy? Przydadzą się obierki ziemniaczane
Składniki:
- kilka dużych ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek w proszku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki porządnie wyszoruj w zimnej wodzie. Następnie opłucz je i cienko obierz za pomocą obieraczki.
- Obierki przełóż do miski, dodaj olej i przeprawy i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem połóż oberki i piecz przez ok. 20 minut, aż wyraźnie się zezłocą.