Jak zrobić chipsy w domu? Przyda się składnik, który zazwyczaj wyrzucasz - będą lepsze niż ze zwykłych ziemniaków

Kto z nas nie kocha chrupiących chipsów? Ich wykonanie jest bardzo proste, a najczęściej robimy je oczywiście z ziemniaków. Nie jest to jedyny sposób. Dziś podpowiemy, jak zrobić przepyszne i chrupiące domowe chipsy ze składnika, którego zawsze jest pełno w kuchni, i który zazwyczaj ląduje w koszu. Chodzi o obierki z ziemniaków.

Więcej przepisów na dania zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chipsy można zrobić z jarmużu, marchewki, jabłka oraz tortilli. Dziś jednak postawimy na klasykę, ale na opak - chipsy z obierków po ziemniakach. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale tak przygotowane chipsy są najlepsze na świecie. Do tego przyprawy i idealna przekąska zero waste gotowa. Oto domowy sposób na chipsy i niemarnowanie cennego surowca.

Jak zrobić chipsy? Przydadzą się obierki ziemniaczane

Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek w proszku

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki porządnie wyszoruj w zimnej wodzie. Następnie opłucz je i cienko obierz za pomocą obieraczki. 
  2. Obierki przełóż do miski, dodaj olej i przeprawy i dokładnie wymieszaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem połóż oberki i piecz przez ok. 20 minut, aż wyraźnie się zezłocą.
Więcej o: