Więcej przepisów na dania zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chipsy można zrobić z jarmużu, marchewki, jabłka oraz tortilli. Dziś jednak postawimy na klasykę, ale na opak - chipsy z obierków po ziemniakach. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale tak przygotowane chipsy są najlepsze na świecie. Do tego przyprawy i idealna przekąska zero waste gotowa. Oto domowy sposób na chipsy i niemarnowanie cennego surowca.
Szybka przekąska na Sylwestra - bruschetta z pomidorami
Jak zrobić chipsy? Przydadzą się obierki ziemniaczane
Składniki:
- kilka dużych ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek w proszku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki porządnie wyszoruj w zimnej wodzie. Następnie opłucz je i cienko obierz za pomocą obieraczki.
- Obierki przełóż do miski, dodaj olej i przeprawy i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem połóż oberki i piecz przez ok. 20 minut, aż wyraźnie się zezłocą.
Czy można zamrozić sernik? I tak i nie. Podpowiemy, jak robić to dobrze