Kluski to wspaniały kulinarny wynalazek, a kopytka to z kolei jedno z najprostszych dań obiadowych, jakie widział świat. Nie dziwi więc ich popularność. Co możemy zrobić, aby kopytka były wyjątkowo mięciutkie? Podpowiadamy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki i pozostaw je do ostygnięcia. Następnie odcedź i dokładnie ugnieć. Gdy będą zimne, przenieś je na stolnicę, zrób kwadrat i podziel go na cztery części (stąd też wspomniana wcześniej nazwa: metoda czwórki).
Ugotowane kopytka możesz skropić odrobiną oleju, aby się do siebie nie przykleiły. Tak przygotowane możesz przełożyć do pojemnika i po ostygnięciu włożyć do lodówki. Warto wspomnieć, że kopytka mają jeszcze jedną ogromną zaletę. Przygotowanie tej pysznej potrawy jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków.
Dobre ciasto na kopytka to klucz do sukcesu. Powinno być sprężyste oraz łatwe w formowaniu. Co istotne, nie należy wyrabiać go zbyt długo, gdyż przez to może się zacząć kleić. Ziemniaki muszą być wcześniej ugotowane, by łatwo było można było je rozgnieść. Rób to specjalną praską lub tłuczkiem do ziemniaków. Nie powinno się ich jednak miksować ani blendować.