• Link został skopiowany

Metoda czwórki jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Kopytka zawsze wychodzą miękkie

Kopytka to nasz polski ukochany comfort food. Kojarzy nam się z dzieciństwem i letnimi dniami spędzanymi u babci. Nic więc dziwnego, że wielu z nas chce później odtworzyć ten smak w domu. Jak zrobić kopytka, by nie wyszły twarde jak kamień? Pomoże metoda czwórki.
Przepis na kopytka miękkie jak poduszka
Aostojska / Shutterstock

Kluski to wspaniały kulinarny wynalazek, a kopytka to z kolei jedno z najprostszych dań obiadowych, jakie widział świat. Nie dziwi więc ich popularność. Co możemy zrobić, aby kopytka były wyjątkowo mięciutkie? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na kopytka z pietruszkowym pesto

Przepis na pyszne kopytka. Zastosuj metodę czwórki

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • woda,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki i pozostaw je do ostygnięcia. Następnie odcedź i dokładnie ugnieć. Gdy będą zimne, przenieś je na stolnicę, zrób kwadrat i podziel go na cztery części (stąd też wspomniana wcześniej nazwa: metoda czwórki). 

  • Jedną z czterech części wyjmij i połącz z resztą ziemniaków.
  • W puste miejsce, które po niej zostało, wsyp mąkę.
  • Następnie wbij jajko.
  • Zagnieć ciasto, zrób wałeczki i pokrój w równe, niewielkie romby.
  • Gotuj kopytka w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. 

Ugotowane kopytka możesz skropić odrobiną oleju, aby się do siebie nie przykleiły. Tak przygotowane możesz przełożyć do pojemnika i po ostygnięciu włożyć do lodówki. Warto wspomnieć, że kopytka mają jeszcze jedną ogromną zaletę. Przygotowanie tej pysznej potrawy jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków.

Przepis na pyszne kopytka - nie popełniaj tych błędów

Dobre ciasto na kopytka to klucz do sukcesu. Powinno być sprężyste oraz łatwe w formowaniu. Co istotne, nie należy wyrabiać go zbyt długo, gdyż przez to może się zacząć kleić. Ziemniaki muszą być wcześniej ugotowane, by łatwo było można było je rozgnieść. Rób to specjalną praską lub tłuczkiem do ziemniaków. Nie powinno się ich jednak miksować ani blendować.

Więcej o: