• Link został skopiowany

Mama robiła je, gdy nie było nic w lodówce. Teraz wracają do łask. Wystarczy okrasa i 3 składniki

Gdy lodówka świeci pustkami, a ochota na coś ciepłego i sycącego nie mija, z pomocą przychodzą przecieraki. To kluski ziemniaczane, które łączą w sobie prostotę, smak i wspomnienia z dzieciństwa. Zrobisz je z trzech podstawowych składników, a całość wykończysz pyszną okrasą.
Kluski ziemniaczane
Dar1930/shutterstock

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Chyba nie ma drugiego tak uniwersalnego warzywa. Można je nie tylko gotować, smażyć i piec, lecz także robić z nich placki, różnego rodzaju kluski, a nawet dodawać do ciasta na pączki i do sernika. To jednak nadal nie wszystko, co można zrobić z ziemniaków. Innym dobrym pomysłem będą przecieraki. Mięciutkie kluski z trzech składników nie wydają się wykwintnym daniem, ale cały sekret ich wybornego smaku tkwi w prostocie.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski ziemniaczane w wersji błyskawicznej. Żadnego sosu, tylko pyszna okrasa

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 duża cebula biała,
  • 200 g surowego boczku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pulpę warto kilka minut potrzymać na sitku, by odcedzić z nadmiaru wody. Pamiętaj jednak, by gromadzić wodę z przecedzania pulpy. Na koniec zbierz z niej pozostałą skrobię, dodaj do masy ziemniaczanej i dopiero ją wylej.

Odcedzoną pulpę przekładamy do miski i łączymy z mąką. Ciasto na kluski ziemniaczane powinno być gęste. Następnie formujemy z pomocą łyżki niewielkie kluski. Nie muszą być estetyczne. Ważne jednak, by były podobnych rozmiarów. Dzięki temu będą równomiernie się gotować. Kluski gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie.

W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i wytapiamy na patelni. Do tłuszczu z mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy, aż nabierze złotego koloru. Gotowe kluski podajemy z okrasą z boczku i cebulki, a do tego warto polać je odrobiną tłuszczu. Takie danie będzie wyborne i niezwykle sycące. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: