Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Chyba nie ma drugiego tak uniwersalnego warzywa. Można je nie tylko gotować, smażyć i piec, lecz także robić z nich placki, różnego rodzaju kluski, a nawet dodawać do ciasta na pączki i do sernika. To jednak nadal nie wszystko, co można zrobić z ziemniaków. Innym dobrym pomysłem będą przecieraki. Mięciutkie kluski z trzech składników nie wydają się wykwintnym daniem, ale cały sekret ich wybornego smaku tkwi w prostocie.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pulpę warto kilka minut potrzymać na sitku, by odcedzić z nadmiaru wody. Pamiętaj jednak, by gromadzić wodę z przecedzania pulpy. Na koniec zbierz z niej pozostałą skrobię, dodaj do masy ziemniaczanej i dopiero ją wylej.
Odcedzoną pulpę przekładamy do miski i łączymy z mąką. Ciasto na kluski ziemniaczane powinno być gęste. Następnie formujemy z pomocą łyżki niewielkie kluski. Nie muszą być estetyczne. Ważne jednak, by były podobnych rozmiarów. Dzięki temu będą równomiernie się gotować. Kluski gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i wytapiamy na patelni. Do tłuszczu z mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy, aż nabierze złotego koloru. Gotowe kluski podajemy z okrasą z boczku i cebulki, a do tego warto polać je odrobiną tłuszczu. Takie danie będzie wyborne i niezwykle sycące. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!