• Link został skopiowany

Kluchy z pokrywki jak od babci. Wybierz takie ziemniaki, a na jednej porcji się nie skończy

Z całą pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które wspomina z wyjątkowym rozrzewnieniem i chętnie powraca do jego smaku. Ja mam kilka takich dań, ale jeden ziemniaczany przysmak ma szczególne miejsce w moim sercu. Kluchy z pokrywki robię tak, jak dawno temu moja babcia. Są jędrne, ale nie twarde i naprawdę pyszne, a to dzięki konkretnym ziemniakom.
Kluski żelazne - przepis babci
Dar1930 /Shutterstock

To danie w różnych domach może nazywać się inaczej. U mnie były to po prostu kluchy z pokrywki albo kluchy żelazne, ale znam osoby, które na nie mówią po prostu szare kluski albo kluski kładzione. Przepis jest łatwiejszy niż przysłowiowa konstrukcja cepa, ale trzeba zacząć od podstaw, czyli ziemniaków.

W przypadku żelaznych kluchów najlepiej sprawdza się jeden typ ziemniaków, czyli "C". To tak zwane ziemniaki mączyste, czyli zawierające najwięcej skrobi. Skrobia zawarta w ziemniakach sprawia, że kluski wychodzą miękkie, jędrne i elastyczne oraz zachowują swój nieregularny kształt podczas wykonania. Poza tym ważne będą jajka, mąka, cebulka i garnek z pokrywką. No, ewentualnie trochę soli. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Kluchy z pokrywki. Obiad za grosze na każdy głód

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku. 

Kluchy z pokrywki - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych, chropowatych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Delikatnie je osól.
  2. Miskę z ziemniakami odstaw na chwilę, następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru płynu. Nie wylewaj go jednak - przelej do miski i poczekaj, aż na dno opadnie skrobia. Następnie wodę wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajka i dołóż cebulę startą na drobnych oczkach. Zacznij wyrabiać masę, na bieżąco dosypując po odrobinie mąki ziemniaczanej. Jeśli dodasz jej za dużo od razu, kluski wyjdą twarde, dlatego ważne, by dodawać ją stopniowo i "wyczuwać" masę. 
  4. Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę z solą i odrobiną oleju lub masła. Masę na kluchy przełóż na pokrywkę (albo deskę do krojenia) i łyżką zsuwaj kluseczki bezpośrednio na gotującą się wodę. Powinny swobodnie spadać, nie powinny przyklejać się do łyżki. Możesz robić je w dowolnym rozmiarze, ale dobrze by było, gdyby wszystkie miały podobną wielkość. 
  5. Żelazne kluski gotuj przez ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub jako skrobiowy dodatek do dań obiadowych.

Kluchy z pokrywki smakują świetnie z kleksem kwaśnej śmietany lub w nieco bogatszej wersji z podsmażoną cebulką i boczkiem lub skwarkami. Możesz podawać je także jako dodatek do różnych sosów lub tak jak na Śląsku z ciapkapustą.

Więcej o: