• Link został skopiowany

Uduś z czosnkiem i pietruszką. To najlepszy sos do makaronu i kopytek

Co zrobić z cukinii na obiad? Opcji jest multum, ale nie będzie dziś mowy o polskim leczo, zupie krem albo plackach. Na tapet bierzemy boski sosik, który jest idealny do spaghetti i innych makaronów, kopytek, a nawet do grzanek. Jak się za tę pyszność zabrać? To tak proste, że poradzi sobie z tym nawet samozwańcza kulinarna gapa (a przecież trudno być kulinarną gapą, jeśli czyta się Hapsa).
Szybki makaron z cukinią
nadianb /Shutterstock

Ten przepis pokochają wszyscy i prawdopodobnie niektórym w pierwszej chwili się narażam, ale sos z cukinii do makaronu jest lepszy niż sos pomidorowy. Mamy to szczęście, że sezon na cukinię właśnie się zaczyna i do woli możemy wykorzystywać to warzywo, wiedząc, że wszystko będzie naprawdę pyszne. A sos z cukinii jest pyszny i bardzo łatwy, nikomu nie sprawi problemu, ale wszystkim sprawi przyjemność. To tylko kilka składników, kilka chwil roboty, a smak wspominać będziesz duuuużo dłużej. No i ser, bez tego ani rusz.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Sos z cukinii do makaronu lub kopytek. Kilka chwil i masz boski obiad

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g sera w typie greckiej fety,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki, płaska łyżeczka curry,
  • ulubiony makaron do podania,
  • opcjonalnie: podsmażona pierś z kurczaka lub indyka albo filet z łososia.

Sos z cukinii - sposób wykonania:

  1. Jeśli stawiasz na wersję z kurczakiem, indykiem lub łososiem, pokrój mięso w kostkę i zamarynuj w przyprawach. Następnie podsmaż na patelni. Kiedy się podsmaży, zdejmij z patelni i odłóż do miski.
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub większą kostkę, cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek zmiel w prasce lub także drobno posiekaj, polecam jednak czosnek siekać - w prasce zwykle zostaje dużo cennego soku, który dodaje smak.
  3. Przygotuj duży rondel lub garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj cukinię i duś, aż będzie miękka. W razie potrzeby możesz dodać ok. 200 ml warzywnego bulionu. Na tym etapie dołóż podsmażone mięso oraz czosnek.
  5. Duś na średniej mocy palnika, aż cukinia będzie miękka. Dodaj śmietanę oraz ser feta i dopraw do smaku przyprawami. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i duś, aż ser się rozpuści i zagęści sos. 
Więcej o: