Jesienią zamieniam jabłko na ten owoc. Surówka z marchewki nigdy nie wychodziła tak soczysta

Co dodać do surówki z marchewki, żeby była soczysta? Choć zazwyczaj drugim głównym składnikiem jest jabłko, niekiedy warto nieco zmodyfikować przepis. Tym bardziej że wyjątkowo pyszny zamiennik znajdziesz teraz w każdym sklepie.

Surówka to często nieodłączny, a przy tym przepyszny i zdrowy, dodatek do drugiego dania. W prosty sposób pozwala wkomponować w potrawę dodatkowe warzywa i owoce. Do najpopularniejszych niewątpliwie należy ta z marchewki i jabłka. Jeśli zależy ci na uzyskaniu jeszcze delikatniejszego i głębokiego smaku, zamień jeden ze składników. Efekt cię zaskoczy.

Co dodać do surówki z marchewki, żeby była soczysta? Jabłko zamień na inny owoc

Przygotowanie surówki z marchewki jest banalnie proste i szybkie, do tego zazwyczaj pasuje ona do niemal każdej potrawy. Tak więc jeśli nie masz pomysłu na soczysty i zdrowy dodatek do drugiego dania, warto po nią sięgnąć. Zwłaszcza że przepis możesz modyfikować wedle własnych upodobań, na przykład zamienić jabłko na inny owoc. To doskonały pomysł na odmianę jesienią, gdyż zastąpisz je pysznością, na którą obecnie trwa sezon. Mowa o gruszce. Jej słodycz sprawi, iż surówka zyska nieco delikatniejszego, ale przy tym wciąż wyrazistego smaku. Będzie komponował się naprawdę genialnie. Jak ją przyrządzić? Przygotuj:

  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1 dojrzałą, ale wciąż twardą gruszkę,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • niepełną łyżkę oleju lub oliwy.

PORADA! Opcjonalnie możesz dorzucić do całości dosłownie odrobinę cukru. Gruszka powinna dodać całości idealnej słodyczy, którą zrównoważy sok z cytryny, jednak jeśli wybierzesz za mało dojrzały okaz 1/3 łyżeczka cukru dobrze go podbije.

Gruszki
Gruszki matthiasboeckel / pixabay.com

Jak zrobić surówkę z marchewki do obiadu? To banalnie proste

Jak wspomnieliśmy wyżej, przygotowanie surówki z marchewki jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim każdy. Zacznij od obrania warzyw i owocu. Co dalej?

  1. Obrane marchewki i gruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj soku z cytryny, oleju i ewentualnie cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Gotową surówkę podawaj do obiadu lub zajadaj się nią w formie przekąski.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: