To bardzo prosta i tania potrawa regionalna. Wszyscy goście zjedzą ją ze smakiem i sięgną po dokładkę

Przepis na psiochy to bardzo prosty pomysł na tradycyjne danie z Lubelszczyzny. Na produkty, z których się je przyrządza nie wyda się fortuny. Aby zjeść takie danie ze smakiem, wystarczy przygotować ziemniaki i mąkę.

Przepis na psiochy to receptura na sycące danie kuchni lubelskiej. Tę potrawę można przyrządzić z prostych i tanich produktów. Jedyną przyprawą, jaka będzie tu potrzebna, jest sól. Jak przygotować to regionalne danie kuchni polskiej? Przedstawiamy najprostszy przepis.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na prażuchy ziemniaczane. Wystarczą cztery składniki i sól

Do przyrządzenia tradycyjnego dania Lubelszczyzny będą potrzebne ziemniaki oraz mąka. Oprócz tego przyda się słonina, cebula oraz sól do przyprawienia dania. Dodatkowo można posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Zamiast słoniny potrawę można okrasić odrobiną masła.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie łyżki mąki,
  • cebula,
  • słonina,
  • sól do smaku,
  • dodatkowo: masło i natka pietruszki lub pęczek koperku.

Ziemniaki podawaj ze słoniną i cebulą od razu po ich ugotowaniu

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku. Obierz, umyj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odlej część wody. Ziemniaki powinny wystawać ponad jej powierzchnię.
  2. Ziemniaki w wodzie posyp mąką. Gotuj je pod przykryciem przez około dziesięć minut. 
  3. Na koniec ubij ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Z ziemniaków z mąką powinna powstać dość gęsta i kleista masa.

Prażuchy można podawać ze słoniną i podsmażoną cebulą. Świetnie komponują się z kefirem, zsiadłym mlekiem albo żurkiem. Sprawdzi się również w towarzystwie kapusty oraz ogórków kiszonych. To danie można jeść też samo. Może również stanowić dodatek do innych dań mięsnych, gotowanych warzyw i różnego rodzaju surówek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

 

Więcej o: