Przepis na psiochy to receptura na sycące danie kuchni lubelskiej. Tę potrawę można przyrządzić z prostych i tanich produktów. Jedyną przyprawą, jaka będzie tu potrzebna, jest sól. Jak przygotować to regionalne danie kuchni polskiej? Przedstawiamy najprostszy przepis.
Do przyrządzenia tradycyjnego dania Lubelszczyzny będą potrzebne ziemniaki oraz mąka. Oprócz tego przyda się słonina, cebula oraz sól do przyprawienia dania. Dodatkowo można posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Zamiast słoniny potrawę można okrasić odrobiną masła.
Składniki:
Przygotowanie:
Prażuchy można podawać ze słoniną i podsmażoną cebulą. Świetnie komponują się z kefirem, zsiadłym mlekiem albo żurkiem. Sprawdzi się również w towarzystwie kapusty oraz ogórków kiszonych. To danie można jeść też samo. Może również stanowić dodatek do innych dań mięsnych, gotowanych warzyw i różnego rodzaju surówek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl