Może i twój karp jest smaczny, ale na pewno nie robisz go tak dobrze, jak siostra Anastazja. Wszystko dzięki metodzie dwójki

Choć ryba ta ma równie wielu miłośników, co przeciwników, to trudno wyobrazić sobie bez niej Wigilię. Smażony karp to ulubieniec przede wszystkim starszego pokolenia, które z sentymentem zajada się tym chrupiącym przysmakiem. Jak zrobić go tak, by zasmakował nawet niejadkom? Siostra Anastazja stosuje metodę dwójki.

Na czym polega sekretna metoda dwójki siostry Anastazji? Chodzi o podwójną obróbkę termiczną. Dzięki dwuetapowemu przygotowaniu ryby, ta będzie bajecznie chrupiąca z wierzchu i idealnie miękka w środku. Miłośnicy wigilijnej ryby będą wniebowzięci już po pierwszym gryzie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 8 dzwonek z karpia,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • szklanka bułki tartej,
  • sok z jednej cytryny,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

  1. Kawałki ryby umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i ustaw na talerzu.
  2. Wyciśnij sok z cytryny.
  3. Sokiem z cytrusa skrop solidnie każdy kawałek ryby, a następnie posól.
  4. Do trzech misek wsyp osobno bułkę tartą, mąkę i wbij jajka. Jajka roztrzep i dodatkowo dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane (lub inny tłuszcz).
  6. Każde dzwonko karpia panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż panierka uzyska złoty kolor.
  7. Usmażone karpie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je przez ok. 15-20 minut w 150 stopniach Celsjusza.

Tak przygotowany karp będzie idealnie chrupiący. Ważne, by wsadzić go do piekarnika od razu po zdjęciu z patelni. Dzięki temu zachowamy ciągłość w obróbce termicznej. Z kolei upieczoną rybę można od razu podawać na stół i zachwycić gości wyjątkowo chrupiącą panierką. Nawet ci, co za karpiem nie przepadają, sięgną po kawałek na spróbowanie. Ryba wigilijna w tym wydaniu prezentuje się bowiem niezwykle apetycznie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA