W takiej odsłonie nie poznasz tradycyjnej pomidorowej. Babcia złapie się za głowę, gdy ją zobaczy

Zupa pomidorowa to bardzo klasyczne i tradycyjne danie. Robi się je zazwyczaj z niedzielnego rosołu i zawsze wychodzi wyśmienita. Zazwyczaj do jej wykonania używamy jednego sprawdzonego przepisu, lecz dziś się to zmieni. W takiej odsłonie pomidorowa jest jeszcze smaczniejsza.

Zupę pomidorową zna na pewno każdy. W naszych domach wykonuje się ją bardzo często, a jej podstawą i bazą jest rosół. W zależności od domu podaje się ją z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu. Jednak poznaliśmy przepis na jeszcze inną, wyróżniającą się wersję. O takiej zupie prawie nikt nie wie, a szkoda, bo jej smak naprawdę zaskakuje.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Pomidorowa z pierożkami tortellini i mięsem mielonym jest niespotykaną wersją. Nic dziwnego, bowiem zazwyczaj trzymamy się wersji, którą znamy od dziecka. Oprócz tych dwóch składników możemy w niej wyczuć świeżą paprykę, parmezan i gałkę muszkatołową. Każdy chociaż raz powinien jej spróbować.

Przepis na zupę pomidorową z tortellini

Składniki

  • 1,5 l bulionu,
  • 400 g pierożków tortellini ze szpinakiem i ricottą,
  • 450 g mięsa mielonego,
  • papryka czerwona,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Na dnie większego garnka rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego paprykę, podsmażaj ją przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i czosnek i smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Mięso mielone posiekaj i dodaj do wysmażonych warzyw. Trzymaj na ogniu do całkowitego wysmażenia.
  4. Gdy składniki staną się wysmażone, dolej do nich bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z przecierem pomidorowym. Gotuj całość przez następne 15 minut.
  5. Do zupy dodaj tortellini, gotuj wszystko przez około 3 minuty, by pierożki stały się miękkie.
  6. Do miseczki odlej chochlę wywaru i połącz ją ze śmietanką. Następnie mieszankę przelej do garnka, wsyp również parmezan i wymieszaj.
  7. Zupę gotuj na małym ogniu, na koniec dopraw ją solą, pieprzem, obiema paprykami, gałką muszkatołową i oregano. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA