Zupę pomidorową zna na pewno każdy. W naszych domach wykonuje się ją bardzo często, a jej podstawą i bazą jest rosół. W zależności od domu podaje się ją z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu. Jednak poznaliśmy przepis na jeszcze inną, wyróżniającą się wersję. O takiej zupie prawie nikt nie wie, a szkoda, bo jej smak naprawdę zaskakuje.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Pomidorowa z pierożkami tortellini i mięsem mielonym jest niespotykaną wersją. Nic dziwnego, bowiem zazwyczaj trzymamy się wersji, którą znamy od dziecka. Oprócz tych dwóch składników możemy w niej wyczuć świeżą paprykę, parmezan i gałkę muszkatołową. Każdy chociaż raz powinien jej spróbować.
Przepis na zupę pomidorową z tortellini
Składniki
- 1,5 l bulionu,
- 400 g pierożków tortellini ze szpinakiem i ricottą,
- 450 g mięsa mielonego,
- papryka czerwona,
- średnia cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na dnie większego garnka rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego paprykę, podsmażaj ją przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i czosnek i smaż do lekkiego zarumienienia.
- Mięso mielone posiekaj i dodaj do wysmażonych warzyw. Trzymaj na ogniu do całkowitego wysmażenia.
- Gdy składniki staną się wysmażone, dolej do nich bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z przecierem pomidorowym. Gotuj całość przez następne 15 minut.
- Do zupy dodaj tortellini, gotuj wszystko przez około 3 minuty, by pierożki stały się miękkie.
- Do miseczki odlej chochlę wywaru i połącz ją ze śmietanką. Następnie mieszankę przelej do garnka, wsyp również parmezan i wymieszaj.
- Zupę gotuj na małym ogniu, na koniec dopraw ją solą, pieprzem, obiema paprykami, gałką muszkatołową i oregano. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl