Takich mielonych nie zjesz nawet w niedzielę u babci. Jakub Kuroń zdradza swój "odchudzony" patent

Jakub Kuroń ma znakomity przepis na kotlety mielone w wersji znacznie bardziej fit. Skład jest niezmiennie tradycyjny i mistrzowski, jednak cały sekret tkwi w samym przygotowaniu. Zapomnij więc o kąpieli mięsa w głębokim tłuszczu - metoda z piekarnikiem jest o niebo lepsza.

Wśród klasyków obiadowych rodem z polskiej kuchni nie może zabraknąć rosołu, pierogów, gołąbków, schabowych czy obłędnie smacznych kotletów mielonych. Sposób na ostatnią perełkę kulinarna ma Jakub Kuroń, który znalazł doskonałe rozwiązanie, by ów mięso nieco odchudzić i nadać m mistrzowskiego smaku i aromatu. 

Kuroń zdradza patent na "odchudzone" kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Mięso przygotowane według tej jakże starej receptury to nieodłączny element niedzielnego obiadu, a także wszelakich uroczystości rodzinnych. Niestety dla niektórych obłędna, swojska strawa jest zbyt kaloryczna lub zwyczajnie ciężka dla brzucha. Warto więc zastosować metodę na mielone od Jakuba Kuronia - jest smacznie, swojsko i znacznie zdrowiej niż w przypadku mięsa smażonego na głębokim tłuszczu. 

Mielone bez grama tłuszczu to sprawdzona metoda na "odchudzenie" mięsa, ale i znacznie przyspieszenie czy uproszczenie całego procesu. Mistrzowską metodę na to smakowite mięso zna Jakub Kuroń - mistrz polskiej gastronomii, kucharz i autor setek obłędnych przepisów. Jak sam autor radzi: "to kapitalna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i upiec w maksymalnej temperaturze".

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone w fit wersji - Kuroń radzi jak je przygotować 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej,
  • jajko,
  • bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta,
  • starty ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy np. dijon,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • utarty kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zakupów. Bez dobrej jakości mięsa czy świeżych jajek się nie uda!
  2. Jeśli zatem masz wszystkie potrzebne składniki, to nagrzej piekarnik do 230 st. C. z funkcją termoobiegu. 
  3. Następnie namocz bułkę w mleku - powinna to trwać przez około kilkanaście minut.  Pieczywo dobrze odciśnij i przełóż do miski z mięsem mielonym.
  4. Do zmielonego mięsa dodaj także jajko, czosnek, imbir, musztardę, pietruszkę, dymkę (lub podsmażoną cebulę) oraz sól i pieprz.
  5. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrabiaj dłonią - im dłużej będziesz masować mięso, tym lepszy efekt otrzymasz.
  6. Wyrobione, ładnie napowietrzone mięso zacznij formować w zgrabne kotlety - powinny być nie zbyt duże ani małe - z tej porcji wyjdzie około 4-6 kotletów.
  7. Mięso ułóż je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
  8. Piecz w maksymalnej temperaturze, na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut.
  9. Pieczone kotlety mielone podawaj z ziemniakami i dowolnymi surówkami - Kuroń poleca mizerię z jogurtem naturalnym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.