Idealne mielone bez grama tłuszczu. Przygotuj je metodą Kuronia, a będą smaczne i "odchudzone"

Kotlety mielone bez grama tłuszczu to nie wymysł nowej mody kulinarnej, a sprytny sposób, który pozwoli przygotować kultowe danie w nieco zdrowszej i lżejszej odsłonie. Smak będzie niemalże identyczny, a liczba kalorii znacznie spadnie. Wystarczy tylko jeden trik i zmiana dotychczasowych nawyków, by uzyskać perfekcyjny, letni obiad!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Polska kuchnia to prawdziwa skarbnica obłędnych przepisów. W porze obiadowej najczęściej królują domowe klasyki takie jak zupy, pierogi no i oczywiście rozmaite kotlety. Piedestał to oczywiście mielone, z którymi na próżno konkurować. Jak się jednak okazuje, recepturę można nieco "odchudzić" i jednocześnie zamknąć wszystkie soki i smaki w mięsie. 

Kotlety mielone bez grama tłuszczu. Kuroń radzi jak je przygotować 

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Mięso przygotowane według tej jakże starej receptury to nieodłączny element niedzielnego obiadu, a także wszelakich uroczystości rodzinnych. Niestety, mimo popularności nadal wiele osób popełnia kilka kardynalnych błędów, przez co np. mięso rozpada się na patelni lub "pije" zbyt dużo tłuszczu. Jakub Kuroń ma na to jednak sprawdzony patent, a wystarczy zmienić dotychczasowe nawyki! 

Mielone bez grama tłuszczu to sprawdzona metoda na "odchudzenie" mięsa, ale i znacznie przyspieszenie czy uproszczenie całego procesu. Jak radzi Jakub Kuroń: "to kapitalna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i upiec w maksymalnej temperaturze". Metoda z przygotowaniem mięsa w piekarniku gwarantuje rumianą skórkę i soczyste wnętrze. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na mielone z piekarnika według Jakuba Kuronia 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej,
  • jajko,
  • bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta,
  • starty ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy np. dijon,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • utarty kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku, 
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku zadbaj o dobrą jakość mięsa - najlepiej sięgnij po produkt od zaufanego, lokalnego dostawcy. 
  2. Mając dobre składniki, można przejść do przygotowań. Na początku rozgrzej piekarnik do 230 st. C. z funkcją termoobiegu. 
  3. Bułkę namocz w mleku przez kilka minut. Następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski z mięsem mielonym. 
  4. Do mięsa dodaj także jajko, czosnek, imbir, musztardę, pietruszkę, dymkę (lub podsmażoną cebulę) oraz sól i pieprz. 
  5. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrabiaj dłonią - im dłużej będziesz masować mięso, tym lepszy efekt otrzymasz. 
  6. Gdy mięso jest już ładnie wyrobione, przejdź do formowania kotletów - powinny być nie zbyt duże ani małe - z tej porcji wyjdzie około 4-6 kotletów.
  7. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. 
  8. Piecz w maksymalnej temperaturze, na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut.
  9. Pieczone kotlety mielone podawaj z ziemniakami i dowolnymi surówkami - Kuroń poleca mizerię z jogurtem naturalnym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.