Swojski przepis na aromatyczną zupę. Rosół i pomidorowa nie mają z nią żadnych szans

Planujesz zrobić na obiad zupę, ale nie masz pomysłu na połączenie składników? Proponujemy to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Połączenie tych produktów gwarantuje genialny smak, a wywar sprawi, że rosół pójdzie w odstawkę. Pamiętaj o jednym konkretnym składniku, w przeciwnym razie nie wyjdzie.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Zupa rybna to danie, które nie jest bardzo popularne w domowym menu. Robi się ją bardzo rzadko, zazwyczaj tylko na Boże Narodzenie, co można uznać za spory błąd. Wiele osób uważa bowiem, że jest lepsza nawet od rosołu, a to za sprawą aromatycznego wywaru. Przygotowuje się go z kawałków ryby, a także z jej pozostałości np. z głów i kręgosłupów. Aby była jeszcze smaczniejsza, proponujemy dodać do niej szeroki bukiet warzyw. Nie może w niej zabraknąć również wielu przypraw, które podkręcą smak.

Przepis na zupę rybną

Składniki na wywar rybny:

  • 2 l wody,
  • 1 kg filetu z ryby bez ości,
  • pół kilo głów i kręgosłupów różnych ryb,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe do zupy:

  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • 2 papryki czerwone lub żółte,
  • 3 kiszone ogórki,
  • pół szklanki passaty lub koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie zupy zacznij od przygotowania wywaru rybnego. Do garnka wlej wodę i włóż do niej wszystkie oczyszczone kawałki ryby. Wrzuć również liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku ze składnikami. Całość dopraw solą i pieprzem, ustaw na średnim ogniu i zagotuj.
  3. W trakcie gotowania zdejmij szumowiny, które pojawiły się na wierzchu. Po upływie około 30 minut wyjmij wszystkie składniki z bulionu.
  4. Do wywaru wlej pokrojone pomidory z puszki, posiekaną w kostkę paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone.
  5. Wyłowione filety rybne podziel na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć je do bulionu. Dodaj również wyłowione warzywa. Pamiętaj, aby wszystko dokładnie wyczyścić, bo na składnikach mogą osadzić się kawałki kręgosłupów lub głów.
  6. Zupę ponownie ustaw na ogniu  i gotuj przez następne 15 minut. Po tym czasie wlej do całości wymieszaną passatę wraz ze śmietanką, dokładnie wymieszaj.
  7. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem i obiema paprykami. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.