-
Haps
-
Jak przygotować
- Swojski przepis na aromatyczną zupę. Rosół i pomidorowa nie mają z nią żadnych szans
Swojski przepis na aromatyczną zupę. Rosół i pomidorowa nie mają z nią żadnych szans
Planujesz zrobić na obiad zupę, ale nie masz pomysłu na połączenie składników? Proponujemy to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Połączenie tych produktów gwarantuje genialny smak, a wywar sprawi, że rosół pójdzie w odstawkę. Pamiętaj o jednym konkretnym składniku, w przeciwnym razie nie wyjdzie.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Zupa rybna to danie, które nie jest bardzo popularne w domowym menu. Robi się ją bardzo rzadko, zazwyczaj tylko na Boże Narodzenie, co można uznać za spory błąd. Wiele osób uważa bowiem, że jest lepsza nawet od rosołu, a to za sprawą aromatycznego wywaru. Przygotowuje się go z kawałków ryby, a także z jej pozostałości np. z głów i kręgosłupów. Aby była jeszcze smaczniejsza, proponujemy dodać do niej szeroki bukiet warzyw. Nie może w niej zabraknąć również wielu przypraw, które podkręcą smak.
Przepis na zupę rybną
Składniki na wywar rybny:
- 2 l wody,
- 1 kg filetu z ryby bez ości,
- pół kilo głów i kręgosłupów różnych ryb,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- korzeń pietruszki,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe do zupy:
- pół puszki krojonych pomidorów,
- 2 papryki czerwone lub żółte,
- 3 kiszone ogórki,
- pół szklanki passaty lub koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie zupy zacznij od przygotowania wywaru rybnego. Do garnka wlej wodę i włóż do niej wszystkie oczyszczone kawałki ryby. Wrzuć również liście laurowe i ziele angielskie.
- Marchew, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku ze składnikami. Całość dopraw solą i pieprzem, ustaw na średnim ogniu i zagotuj.
- W trakcie gotowania zdejmij szumowiny, które pojawiły się na wierzchu. Po upływie około 30 minut wyjmij wszystkie składniki z bulionu.
- Do wywaru wlej pokrojone pomidory z puszki, posiekaną w kostkę paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone.
- Wyłowione filety rybne podziel na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć je do bulionu. Dodaj również wyłowione warzywa. Pamiętaj, aby wszystko dokładnie wyczyścić, bo na składnikach mogą osadzić się kawałki kręgosłupów lub głów.
- Zupę ponownie ustaw na ogniu i gotuj przez następne 15 minut. Po tym czasie wlej do całości wymieszaną passatę wraz ze śmietanką, dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dopraw całość solą, pieprzem i obiema paprykami. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl