Aby mielone były soczyste i pełne smaku ciocia Basia dodaje łyżkę tego składnika. Smakują każdemu

Kotlety mielone to klasyczna potrawa, o której na pewno każdy słyszał. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele, jednak w mojej rodzinie utarła się ta jedna zasada. Ciocia Basia przekazała ją nam jako sekret soczystego mięsa. Potrzebny składnik masz już w swojej lodówce.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony

Mięsa mielonego można zasmakować pod wieloma wariantami. Na całym świecie wykorzystuje się je do różnych potraw, które mniej lub bardziej siebie nawzajem przypominają. Amerykanie przepadają robić z niego hamburgery, Włosi wykorzystują je do lasagne, a Polacy robią z niego kotlety, a także gołąbki. Pomimo dostępnych wielu zastosowań i wielu smaków i tak wracamy do swoich korzeni i przygotowujemy znane nam potrawy. W tym artykule zgłębię tajemnicę mojej cioci na idealnie soczyste i aromatyczne kotlety z mięsa mielonego. Mimo że w swoim życiu widziałam wiele przepisów na to danie, receptura cioci jest wyjątkowa i niespotykana. Aby kotlety wywołały efekt wow należy do nich dodać łyżkę majonezu. Dzięki temu przy smażeniu nie stają się twarde i niesmaczne. 

Przepis na mielone z trikiem cioci

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka majonezu,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone umieść w większej misce. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobno.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na nim warzywa. Podsmaż je delikatnie do zarumienienia. Następnie przenieś do miski z mięsem.
  3. Do mielonego wbij jajka, wsyp 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i dodaj majonez. Na koniec wsyp suszony majeranek i całość dokładnie zagnieć.
  4. Z powstałej masy formuj zgrabne kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się sos koperkowy lub grzybowy.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.