-
Haps
-
Jak przygotować
- Aby mielone były soczyste i pełne smaku ciocia Basia dodaje łyżkę tego składnika. Smakują każdemu
Aby mielone były soczyste i pełne smaku ciocia Basia dodaje łyżkę tego składnika. Smakują każdemu
Kotlety mielone to klasyczna potrawa, o której na pewno każdy słyszał. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele, jednak w mojej rodzinie utarła się ta jedna zasada. Ciocia Basia przekazała ją nam jako sekret soczystego mięsa. Potrzebny składnik masz już w swojej lodówce.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony
Mięsa mielonego można zasmakować pod wieloma wariantami. Na całym świecie wykorzystuje się je do różnych potraw, które mniej lub bardziej siebie nawzajem przypominają. Amerykanie przepadają robić z niego hamburgery, Włosi wykorzystują je do lasagne, a Polacy robią z niego kotlety, a także gołąbki. Pomimo dostępnych wielu zastosowań i wielu smaków i tak wracamy do swoich korzeni i przygotowujemy znane nam potrawy. W tym artykule zgłębię tajemnicę mojej cioci na idealnie soczyste i aromatyczne kotlety z mięsa mielonego. Mimo że w swoim życiu widziałam wiele przepisów na to danie, receptura cioci jest wyjątkowa i niespotykana. Aby kotlety wywołały efekt wow należy do nich dodać łyżkę majonezu. Dzięki temu przy smażeniu nie stają się twarde i niesmaczne.
Przepis na mielone z trikiem cioci
Składniki
- 800 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka majonezu,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- suszony majeranek,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania
- Mięso mielone umieść w większej misce. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobno.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na nim warzywa. Podsmaż je delikatnie do zarumienienia. Następnie przenieś do miski z mięsem.
- Do mielonego wbij jajka, wsyp 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i dodaj majonez. Na koniec wsyp suszony majeranek i całość dokładnie zagnieć.
- Z powstałej masy formuj zgrabne kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się sos koperkowy lub grzybowy.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl