• Link został skopiowany

Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne

Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit w moim domu.
Surówka z marchwi i cukinii nie ma sobie równych. Podawaj do schabowego lub pulpetów.
Fot. Maria Tebryaeva / iStock

Powoli zbliża się zima, a wraz z tym na sklepowych półkach znika wiele sezonowych warzyw. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z ich regularnego spożywania. Prostym sposobem na dostarczenie cennych witamin i minerałów będzie surówka z marchwi i cukinii. Jest znakomita, a wszystko za sprawą sosu. Jednym ze składników jest zdrowy i niezastąpiony... miód. Jego słodycz podbija smak warzyw i sosu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Składniki:

  • 3-4 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

  1. Marchew i cukinię obieramy. Oba warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zanim połączymy oba składniki, cukinię należy uprzednio odcisnąć z nadmiaru wody. 
  2. Starte warzywa łączymy w misce.
  3. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do marchewki oraz cukinii.
  4. Przygotowujemy sos. W osobnym naczyniu łączymy jogurt, majonez, musztardę i miód. Sos mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Warzywa i natkę zalewamy sosem. Surówkę dokładnie mieszamy.

Najlepiej gotową surówkę odstawić na conajmniej 30 minut, by warzywa oraz sos przeszły swoim smakiem. Dodatkowo schłodzona surówka będzie smakować znacznie lepiej. Podawaj ją do dań mięsnych i wegetariańskich. U mnie sprawdza się idealnie jako dodatek do kotleta schabowego lub mięsa z grilla. Przygotuj do tego chrupiące ziemniaczki prosto z pieca i znakomity obiad masz gotowy. Smacznego!

Więcej o: