Obiad w 10 minut według Tomasza Strzelczyka. Główny składnik może doprowadzić cię do łez

Tomasz Strzelczyk jak zawsze potrafi zaskoczyć nietuzinkowymi pomysłami na obiad. Dzięki niemu wiele osób przypomina sobie również smaki, o których już dawno zapomniało. Tym razem również przygotował coś, co będzie często powtarzane w naszych domach. To szybkie danie gotowe jest w 10 minut.

Przygotowując posiłki z przepisów Tomasza Strzelczyka, zawsze mamy gwarancję na coś pysznego i łatwego do przygotowania. Tym razem nie jest inaczej. Kucharz postanowił zrobić ekspresowy obiad, a jego przygotowanie nie przekroczy 10 minut. Poleca, by robić go wtedy, gdy dzień wcześniej ugotujemy za dużo makaronu.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Kucharz postanowił w banalny sposób zrobić potrawę, która zachwyca smakiem. W jej skład oprócz makaronu wchodzi przede wszystkim cebula. To ona w dużych ilościach jest głównym składnikiem. Dodatkowo do produktów dodaje również bulion, słodką śmietankę, jajka i dużo przypraw. Nie zapomniał o zielonym akcencie i wrzucił do potrawy garść świeżego szpinaku. Jego fani zachwycili się tą potrawą, a pod filmem piszą

Coś bardzo podobnego było moją ulubioną potrawą 15 lat temu. Aż się łezka w oku zakręciła.
Proste, niedrogie i zapewne pyszne.
Proste i tanie danie, no i z produktów które zawsze są pod ręką.

Przepis na makaron z cebulą Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 400 g ugotowanego makaronu,
  • 4 duże cebule,
  • garść świeżego szpinaku,
  • łyżka masła,
  • 150 ml bulionu,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • garść startego żółtego sera,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • łyżka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli masz makaron z dnia poprzedniego, to gotowanie go cię omija. Jeśli jednak musisz go ugotować, zrób to zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Cebule obierz i posiekaj na cienkie piórka. Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie cebulę. Podsmażaj ją przez kilka chwil.
  3. Następnie do warzywa dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Gdy się wszystko trochę wysmaży, dodaj połowę bulionu.
  4. Do wysmażonej mieszanki wrzuć umyty i pozbawiony łodyżek szpinak. Obsyp całość solą, pieprzem i płatkami chili.
  5. Teraz czas na dodanie makaronu, wymieszaj. Do potrawy dolej bulion i wlej śmietankę. Wierzch posyp startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Na sam koniec zdejmij danie z ognia i  wbij jajka, ponownie wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowane danie jest gotowe do serwowania. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA