Czasami w kuchni nie warto kombinować - domowe, proste dania są najlepszym i bezpiecznym rozwiązaniem, które zawsze wybornie smakuje. Idąc najprostszym tropem, warto sięgnąć po ziemniaki i przygotować z nich kopytka. Te delikatne i mięciutkie poduszeczki zaserwowane z sosem podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających.
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. I chociaż o perfekcję tu nietrudno, warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Jedną ze złotych rad jest odpowiedni wybór bulw, jak się okazuje bez tego ani rusz! Bowiem z niewłaściwymi ziemniakami nasze niebiańskie poduszeczki nie mają prawa wyjść tak doskonałe!
Kopytka zna niemal każdy - to szybkie, swojskie i niskobudżetowe danie, które często gości na stołach w polskich domach. Klasykę warto jednak nieco podrasować. Początek jest jednak zawsze taki sam - gotujemy ziemniaki, przeciskamy je przez praskę, studzimy i łączymy z mąką, solą i jajkiem. Na tym etapie można poprzestać, jednak można też dodać do ziemniaczanej masy ulubione zioła, dowolne przyprawy lub np. drobno pokrojony i podsmażony boczek. Później nasze poduszeczki wystarczy ugotować, zaserwować z ulubionymi dodatkami i gotowe! Polecamy sosy grzybowe, anturaż pieczonego mięsa, palone masło z szałwią, skwarki lub np. szpinak i rozmaite sery.
Składniki:
Sposób przygotowania: