Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie

Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka. Jednym słowem: perfekcja!

Czasami w kuchni nie warto kombinować - domowe, proste dania są najlepszym i bezpiecznym rozwiązaniem, które zawsze wybornie smakuje. Idąc najprostszym tropem, warto sięgnąć po ziemniaki i przygotować z nich kopytka. Te delikatne i mięciutkie poduszeczki zaserwowane z sosem podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających. 

Idealny przepis na kopytka - ziemniaczane poduszeczki będą miękkie i smaczne

Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. I chociaż o perfekcję tu nietrudno, warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Jedną ze złotych rad jest odpowiedni wybór bulw, jak się okazuje bez tego ani rusz! Bowiem z niewłaściwymi ziemniakami nasze niebiańskie poduszeczki nie mają prawa wyjść tak doskonałe! 

Kopytka zna niemal każdy - to szybkie, swojskie i niskobudżetowe danie, które często gości na stołach w polskich domach. Klasykę warto jednak nieco podrasować. Początek jest jednak zawsze taki sam - gotujemy ziemniaki, przeciskamy je przez praskę, studzimy i łączymy z mąką, solą i jajkiem. Na tym etapie można poprzestać, jednak można też dodać do ziemniaczanej masy ulubione zioła, dowolne przyprawy lub np. drobno pokrojony i podsmażony boczek. Później nasze poduszeczki wystarczy ugotować, zaserwować z ulubionymi dodatkami i gotowe! Polecamy sosy grzybowe, anturaż pieczonego mięsa, palone masło z szałwią, skwarki lub np. szpinak i rozmaite sery. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Podstawowy przepis na kopytka, który powinien znać każdy 

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków - najlepiej typu C,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zakupu odpowiednich ziemniaków - powinny być mączyste. W tej grupie są odmiany: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja.
  2. Bulwy obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie warzywa przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz, by nie było żadnych większych kawałków. 
  3. Do ziemniaków dodaj teraz jajko, sól oraz stopniowo mąkę. Wszystkie składniki zagarnij i zacznij wyrabiać zwarte, jednolite ciasto - ważne by ten proces nie trwał zbyt długo. 
  4. Masę dzielimy na kilka części, z każdej formujemy wałeczek, z którego wycinamy kopytka pod kątem, by utworzyć charakterystyczne romby. 
  5. Kopytka gotujemy około sześciu minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Ziemniaczane poduszeczki serwuj z ulubionymi składnikami. Polecamy dodatek sosu kurkowego, skwarki z boczku i cebulki lub w słodkiej wersji z palonym masłem i odrobiną cukru. 
Więcej o: