Wystarczy bukiet kolorowych warzyw i solidna wkładka mięsna. Tak powstaje najlepsza na świecie zupa

Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Ta znakomita zupa to przede wszystkim połączenie doskonałej bazy na mięsnej wkładce z kolorowymi warzywami i zdrową kaszą. Nie trzeba wiele by uzyskać smak doskonały - warto jednak popracować nad szczegółami.

Domowe zupy, królują w zimowym menu. Poza rosołem, kwaśnicą czy pomidorową warto jednak postawić na coś równie smacznego, prostego i pełnego witamin. Krupnik to doskonała alternatywa, która nasyci i rozgrzeje, gdy za oknem śnieg i mróz.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Krupnik jak u mamy. Połącz te składniki, a wyjdzie zupa idealna 

Brakuje pomysłu na szybki i smaczny obiad? Nic nie może konkurować z klasyką, jaką bez dwóch zdań jest obłędny krupnik. Ta wyjątkowa, swojska zupa to połączenie łatwo dostępnych i tanich produktów, które razem tworzą kompozycję idealną. Tego smaku nie da się zapomnieć - szczególnie jeśli zadbamy o szczegóły, jak nabiał i hojna porcja zieleniny. 

Jeśli zależy nam na krupniku, który smakuje jak w u mamy czy babci, musimy zadbać o jakość produktów. Warzywa takie jak marchew, pietruszka czy ziemniaki są obowiązkowe, podobnie jak mięsna baza. Najlepiej sięgnąć po wędzone żeberka, które oddadzą zupie najlepszy smak. Ważne są także przyprawy, kasza oraz odrobina nabiału i zieleniny na koniec. Taki miks gwarantuje obłędną perfekcję, której nikt się nie oprze. 

Przepis na krupnik idealny. Tu diabeł tkwi w szczegółach 

Składniki: 

  • 400 g żeberek wieprzowych najlepiej wędzonych,
  • 3 skrzydełka kurczaka (optymalnie),
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża zielenina - koperek lub natka
  • optymalnie odrobina śmietanki 30 proc. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od mięsa. Żeberka i skrzydełka umyj i przełóż do dużego garnka. Mięso zalej zimną wodą, tak, by przykryło składniki - około 3,5-4 l. 
  2. Do mięsa dodaj przyprawy - ziele, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotuj na małej mocy palnika. 
  3. W tym czasie zacznij kroić jarzyny. Wszystko wcześniej jednak obierz. Talarki lub drobną kostkę dodaj do zupy. Wskazówka - przed dodaniem warzyw ściągnij łyżką szumowiny. 
  4. Cebulę opal na palniku jak do rosołu i dodaj do zupy. 
  5. Teraz bierz mięso od kości i włóż z powrotem do garnka.
  6. Nasz krupnik jest prawie gotowy - teraz wystarczy wsypać do niego kaszę i ziemniaki - gotuj przez 30 minut. 
  7. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, wrzuć też poszatkowaną zieleninę. Na koniec można dolać odrobinę śmietanki 30 proc. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA