Mama robiła ją kilka razy w tygodniu. Teraz odkryłam, jak wpływa na zdrowie. Jelita ci podziękują

Szybka zupa na obiad? To doskonały wybór, gdy zależy nam na ciepłym posiłku bez spędzania kilku godzin w kuchni. Warto postawić na klasyki, które rozgrzeją, zaspokajają głód i przynoszą ulgę, zwłaszcza w chłodne dni. Jedna z nich wyróżnia się na tle innych, dzięki łatwości przygotowania i wyjątkowym właściwościom zdrowotnym.

Zupa ogórkowa to jedno z najbardziej klasycznych dań, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jej wyjątkowy smak i prostota sprawiają, że jest ulubioną potrawą wielu osób, przede wszystkim w okresie zimowym. Głównym składnikiem, który odpowiada za charakterystyczny smak, są ogórki kiszone. Oprócz walorów smakowych mają one również wiele właściwości prozdrowotnych.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Klasyczna zupa ogórkowa. Tak robią ją babcie i mamy

Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, a także minerałów, takich jak magnez i potas. Jak podaje serwis Poradnik Zdrowie, dzięki procesowi kiszenia stają się naturalnym probiotykiem, który wspomaga układ trawienny i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Zawarty w nich błonnik zapobiega zaparciom i pozostawia uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.

Tradycyjna wersja zupy ogórkowej powstaje na wywarze mięsnym, zazwyczaj z żeberkami wieprzowymi, ale z powodzeniem można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, korzystając z warzywnego bulionu. Kluczowe są w niej dobrze zrobione ogórki, a także przyprawy.

Składniki:

  • ok. 300 g ogórków kiszonych,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • pęczek koperku.
Ogórkowa, fot. Severga/ iStock
Ogórkowa, fot. Severga/ iStock Ogórkowa, fot. Severga/ iStock

Jak zrobić dobrą zupę ogórkową? Zastosuj się do kilku rad

Trzeba pamiętać, że dobry bulion to klucz do sukcesu - nie tylko wpływa na głęboki smak, lecz także stanowi bazę dla dalszych składników. Warto też wiedzieć, że zupa ogórkowa najlepiej smakuje po kilku godzinach od ugotowania, kiedy produkty się przegryzą.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pora w drobne paseczki. W dużym garnku roztop masło i dodaj posiekane warzywo, dusząc je pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zetrzyj marchew, pietruszkę i seler na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka, podsmażając przez chwilę.
  2. Zalej warzywa przygotowanym wcześniej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. W międzyczasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Po ugotowaniu warzyw dodaj je do zupy, razem z kwaśną zalewą.
  4. Na sam koniec odlej chochlę wywaru do miseczki i połącz go z kwaśną śmietaną. Mieszankę wlej do garnka i wymieszaj.
  5. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem, wsyp również posiekany koperek. Podawaj ze świeżym pieczywem, smacznego.
Więcej o: