-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepsze placki, jakie możesz zrobić na obiad. Połącz tanie składniki, ale nie zapomnij o cebuli
To najlepsze placki, jakie możesz zrobić na obiad. Połącz tanie składniki, ale nie zapomnij o cebuli
Jeśli szukasz przepisu na tani obiad, który jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu i pyszny tak, że słów brak, mamy coś specjalnie dla ciebie. Te placuszki biją na głowę ziemniaczane i wszystkie inne, a w roli głównej smaczna i zdrowa kasza napakowana białkiem. Kiedyś robiono je na potęgę, teraz warto niektórym przypomnieć przepis na placuszki z kaszy gryczanej.
Placki ziemniaczane każdy doskonale zna i zapewne każdy lubi. Doskonale znane są także placuszki twarogowe, placki z cukinii lub placki z kiszonej kapusty. Wielu z nas chyba zwyczajnie zapomniało o plackach z kaszy gryczanej, które przed laty bardzo często gościły na naszych stołach. Najczęściej zajadano się nimi na Podkarpaciu, Podlasiu i Kresach. Przepis na placki z kaszy gryczanej jest banalny. Trzeba tylko zwrócić uwagę na rodzaj kaszy - najlepsza będzie kasza gryczana biała. Nie mniej ważne są także dodatki. Stawiamy na twaróg i cebulkę.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na fuczki - placki z kiszonej kapusty
Chrupiące i pełne smaku. Jak zrobić placki z kaszy gryczanej?
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej niepalonej (3 woreczki),
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 większa cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie),
- mąka ziemniaczana i majonez,
- olej do smażenia.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu - sposób wykonania:
- Najpierw ugotuj kaszę. W garnku zagotuj wodę z solą i kiedy zawrze, wysyp kaszę z woreczków (ja nigdy niczego nie gotuję w woreczkach). Ugotuj kaszę na pół miękko - powinna łatwo zgniatać się pod naciskiem widelca, ale nie może być całkiem miękka.
- Ugotowaną kaszę odcedź i lekko ostudź. Następnie przełóż do miski. Kiedy kasza stygnie, na maśle lub smalcu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do kaszy.
- Twaróg skrusz w dłoniach lub rozgnieć widelcem. Dodaj do kaszy. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko oraz przyprawy do smaku. Dołóż łyżkę majonezu i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, która powinna związać masę.
- Masę wyrabiaj jak na kotlety mielone, jednak maksymalnie spłaszczaj je w dłoniach. Następnie kładź je na porządnie rozgrzaną patelnię. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż placuszki pięknie się zarumienią.
Jak podawać placki z kaszy gryczanej? Jak tylko chcesz. Mogą zastąpić kotlety, więc świetnie będą smakowały z ziemniakami i ulubioną surówką, świetnie smakują także jako dodatek do gulaszu i różnych sosów, polecam szczególnie sosy grzybowe. Możesz podawać je także jako przekąskę na zimno z sosem czosnkowym lub ziołowym albo salsą pomidorową, koniecznie z dużą ilością przypraw.