-
Haps
-
Jak przygotować
- Zarzucajkę robię zimą na okrągło. Dzięki trikowi z kapustą jest najpyszniejsza na świecie
Zarzucajkę robię zimą na okrągło. Dzięki trikowi z kapustą jest najpyszniejsza na świecie
Zarzucajka to zupa, do której mam nieopisaną słabość. Jest treściwa, sycąca i bosko rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się na obiad, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Podstawą zarzucajki jest oczywiście kapusta, którą należy "zarzucić" esencjonalny wywar. Jednak dzięki trikowi mojej babci na kapustę zarzucajka jest sto razy pyszniejsza. Ważna będzie patelnia.
Zarzucajka to zupa bardzo podobna do kapuśniaku, jednak te dwa przepisy różni czas gotowania. W kapuśniaku zwykle gotuje się kapustę do miękkości, w zarzucajce kapusta jest chrupka. Moim zdaniem zarzucajka to jedna z najlepszych potraw na zimowe dni, kiedy chcemy się porządnie rozgrzać i najeść do syta, a dodatkowo zbawiennie działa na jelita, które przecież są odpowiedzialne za nasze samopoczucie i, co ważne zwłaszcza zimą, odporność. Jak zatem zrobić tę pyszną i zdrową zupę? Zanim wrzucisz kiszoną kapustę, podsmaż ją na patelni. Ten smak zawróci ci w głowie.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na gołąbki bez zawijania
Zarzucajka - najlepsza zupa na zimową chandrę
Składniki:
- 2 l bulionu mięsnego, najlepiej ugotowanego na dużej ilości żeberek wieprzowych surowych i wędzonych lub na bulionie wołowym, koniecznie na wołowinie z kością,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por,
- kilka ziemniaków,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 duża cebula,
- ok. 600-700 g kiszonej kapusty,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, majeranek.
Zarzucajka zasmażana - sposób wykonania:
- W dużym garnku zagotuj bulion mięsny. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone warzywa (bez cebuli i ziemniaków). Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie i oddadzą do wywaru cały swój smak.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłów je z zupy. Marchewkę możesz pokroić i dodać z powrotem do zupy. Możesz także ugotowane mięso oddzielić od kości i ponownie dodać do garnka.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Boczek i cebulę także pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z soku (nie wylewaj go) i przesiekaj na desce.
- Na dużej patelni na wolnym ogniu wytop boczek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dodaj odciśniętą kapustę i płaską łyżkę majeranku. Podsmażaj na średnim ogniu, co chwilę mieszając łopatką.
- Kiedy kapusta się lekko zezłoci, sprawdź, czy ziemniaki w zupie się już ugotowały. Jeśli są miękkie - dodaj kapustę z boczkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Jeśli uważasz, że zupie brakuje mocy, dolej sok odciśnięty z kapusty.