Podsmaż cebulę i zalej tym płynem. Dodasz potrawie głębi. Zupa serowa jak z restauracji

Zupa serowa jest jednym z przepisów, które zajmują szczególne miejsce w sercu wielu ludzi. Chociaż w Polsce nie ma tak wielu fanów, jak choćby rosół czy pomidorowa, najwyższy czas to zmienić. Zupa serowa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewa jak farelka, ale ważny jest pewien trik, który sprawi, że danie będzie smakowało jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Cebulę należy najpierw podsmażyć, a później utopić.

Jeśli przejadły ci się już oklepane pomidorówki, krupniki i inne zupy, które nie wnoszą do twojego życia nic nowego, czas wypróbować najlepszy przepis na zupę serową. Jest banalny, robi się ją szybko i zawsze wychodzi perfekcyjnie. Jednak zupa serowa to nie tylko dobry wywar i mieszanka serów, lecz także cebula i wino. Kiedy podsmażysz cebulę na patelni, zalej ją białym wytrawnym winem. Kiedy alkohol odparuje, cały smak wniknie w cebulę. To idealny sposób, by podrasować pozornie zwykłe danie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną serowo-piwną zupę krem

Zupa serowa z pijaną cebulką. Tego smaku nie da się zapomnieć

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu na wołowinie z kością lub wołowinie z dodatkiem kaczki,
  • ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler),
  • 2 krążki sera camembert,
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • masło,
  • śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki,
  • do podania grzanki ziołowe.

Zupa serowa - sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Camembert wcześniej obierz z twardszej osłonki, która nie rozpuści się w zupie.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował.
  3. Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj wszystkie sery i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.

Wskazówka: Jeśli ser camembert jest dla ciebie zbyt intensywny w smaku, zamiast niego dodaj do zupy ok. 150-200 g serka topionego. Wówczas zupa będzie delikatniejsza, ale wciąż przepyszna.

Więcej o: