Jeśli przejadły ci się już oklepane pomidorówki, krupniki i inne zupy, które nie wnoszą do twojego życia nic nowego, czas wypróbować najlepszy przepis na zupę serową. Jest banalny, robi się ją szybko i zawsze wychodzi perfekcyjnie. Jednak zupa serowa to nie tylko dobry wywar i mieszanka serów, lecz także cebula i wino. Kiedy podsmażysz cebulę na patelni, zalej ją białym wytrawnym winem. Kiedy alkohol odparuje, cały smak wniknie w cebulę. To idealny sposób, by podrasować pozornie zwykłe danie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną serowo-piwną zupę krem
Zupa serowa z pijaną cebulką. Tego smaku nie da się zapomnieć
Składniki:
- ok. 2 l bulionu na wołowinie z kością lub wołowinie z dodatkiem kaczki,
- ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler),
- 2 krążki sera camembert,
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- masło,
- śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki,
- do podania grzanki ziołowe.
Zupa serowa - sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Camembert wcześniej obierz z twardszej osłonki, która nie rozpuści się w zupie.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował.
- Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj wszystkie sery i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.
Wskazówka: Jeśli ser camembert jest dla ciebie zbyt intensywny w smaku, zamiast niego dodaj do zupy ok. 150-200 g serka topionego. Wówczas zupa będzie delikatniejsza, ale wciąż przepyszna.