• Link został skopiowany

Lody z ukochanej kiszonki. Zmiksuj z tym składnikiem. Nie ma ich w żadnej lodziarni

Jakie są dziwne smaki lodów? Bekonowe, z sera pleśniowego czy cebuli mogą już nie dziwić. Ale okazuje się, że można je zrobić nawet z ukochanych kiszonek. Brzmi dziwnie, jednak są w stanie posmakować największym fanom tego produktu. Przepis jest prosty, a lista składników krótka.
Lody z ogórków kiszonych
Fot. TikToka @lowca.zycia

Jeśli myślisz, że kulinarne szaleństwa kończą się na lodach cebulowych z okazji Dnia Cebularza, to znaczy, że nie znasz propozycji od @lowca.zycia. Jego tiktok pokazał, jak w kilka chwil zamienić kwaśne ogórki w orzeźwiający deser. Pomysł może wydawać się kontrowersyjny, ale połączenie mrożonych kiszonek ze śmietanką 30 proc. daje zaskakująco zbalansowany smak kwaśno-słony, kremowy i idealny dla fanów takich klimatów. To także świetny sposób, by zaskoczyć gości... albo samego siebie.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Co można zrobić z dużą ilością ogórków? Nietypowy deser, który ma ciekawy smak

Kiedy spiżarnia pęka w szwach, a słoiki z ogórkami nie mieszczą się na półkach, zamiast kolejnego sosu, surówki czy zupy, warto pójść w zupełnie nowym kierunku. Mrożone ogórki połączone ze śmietanką to nie żart, a eksperyment, który może przypaść do gustu osobom z nietypowym podniebieniem. To także świetny temat do rozmów przy stole.

Składniki:

  • 200 g ogórków kiszonych (bez zalewy),
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • pół łyżeczki soku z limonki (opcjonalnie),
  • kilka listków mięty i ogórków do podania (opcjonalnie).

Jak zrobić lody ogórkowe? Deser, który łączy kremową śmietankę z kwaśnym akcentem

Przepis jest zaskakująco prosty, a przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut - nie licząc mrożenia. Najważniejsze jest, aby używać dobrych, twardych ogórków kiszonych bez dodatku cukru w zalewie, najlepiej domowych.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie odsącz z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki, ułóż na desce, pamiętając o odstępach i włóż do zamrażarki na minimum 2-3 godziny, aż całkowicie zamarzną.
  2. Gdy będą gotowe, przełóż je do kielicha blendera. Dodaj zimną śmietankę, cukier puder i jeśli używasz, odrobinę soku z limonki.
  3. Zmiksuj całość na gładką, kremową masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej śmietanki.
  4. Przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kolejne 1-2 godziny, jeśli chcesz, by deser był bardziej zwarty. Podawaj z listkiem mięty albo ogórkiem w plasterkach.
Więcej o: