Pizza chicagowska, czyli pizza z garnka to hit w USA. Ciasto jest puszyste jak maltańczyk
Link został skopiowany
Pizza z garnka to hit w USA. Ciasto jest puszyste jak maltańczyk
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy kochamy pizzę i chociaż oryginalna receptura zrodziła się w Neapolu, to drożdżowy placek szturmem podbił serca ludzi na całym świecie. Nie inaczej jest w Stanach, ale tamtejsza pizza już samym wyglądem przyprawia Włochów o zawroty głowy. Pizza w stylu chicagowskim to obłęd w amerykańskim stylu - jest dużo wszystkiego, a ciasto jest puszyste i wyrośnięte. Przyda się garnek. Albo szeroki rondel.
OzProductions /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Mówi się, że w Stanach wszystko jest większe. Większe są domy, markety, opakowania płatków śniadaniowych i samochody. Większa też jest pizza, bo ta w wersji chicagowskiej naprawdę robi wrażenie. W wielu kręgach nazywa się deep dish pizza, co po prostu znaczy "pizza z garnka". Nie bez powodu - do wykonania tej pizzy przydaje się głębsze naczynie, bo ciasto właśnie tam wyrasta. Przepis jest banalny, a już jeden kawałek nasyci na kilka godzin. Jeśli lubisz sobie porządnie podjeść, taka pizza będzie idealna.
REKLAMA
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli
Pizza z garnka. Deep dish z Chicago rzuca na kolana
Składniki:
500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500 lub 650,
50 ml oliwy,
220 ml wody,
7 g drożdży instant,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
ulubione dodatki i dużo startego sera.
Pizza chickagowska - sposób wykonania:
Tak jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków, zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wsyp drożdże oraz cukier i wlej wodę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
Kiedy rozczyn już się spieni, dodaj przesianą mąkę i sól. Zacznij zagniatać, stopniowo wlewając oliwę. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Następnie uformuj z ciasta kulę i odłóż na godzinę, by podrosło. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy i swoje ulubione składniki, które chcesz położyć na pizzy.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę lub blat i chwilę wyrabiaj. Następnie rozwałkuj ciasto na pizzę na dość gruby placek.
Przygotuj szeroki rondel, garnek lub tortownicę i wysmaruj oliwą. Włóż do środka rozwałkowany placek, posmaruj go sosem i połóż ulubione składniki (nie żałuj sera). Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.