• Link został skopiowany

Pizza z garnka to hit w USA. Ciasto jest puszyste jak maltańczyk

Wszyscy kochamy pizzę i chociaż oryginalna receptura zrodziła się w Neapolu, to drożdżowy placek szturmem podbił serca ludzi na całym świecie. Nie inaczej jest w Stanach, ale tamtejsza pizza już samym wyglądem przyprawia Włochów o zawroty głowy. Pizza w stylu chicagowskim to obłęd w amerykańskim stylu - jest dużo wszystkiego, a ciasto jest puszyste i wyrośnięte. Przyda się garnek. Albo szeroki rondel.
Pizza w stylu chicagowskim
OzProductions /Shutterstock

Mówi się, że w Stanach wszystko jest większe. Większe są domy, markety, opakowania płatków śniadaniowych i samochody. Większa też jest pizza, bo ta w wersji chicagowskiej naprawdę robi wrażenie. W wielu kręgach nazywa się deep dish pizza, co po prostu znaczy "pizza z garnka". Nie bez powodu - do wykonania tej pizzy przydaje się głębsze naczynie, bo ciasto właśnie tam wyrasta. Przepis jest banalny, a już jeden kawałek nasyci na kilka godzin. Jeśli lubisz sobie porządnie podjeść, taka pizza będzie idealna.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Pizza z garnka. Deep dish z Chicago rzuca na kolana

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500 lub 650,
  • 50 ml oliwy,
  • 220 ml wody,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ulubione dodatki i dużo startego sera. 

Pizza chickagowska - sposób wykonania:

  1. Tak jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków, zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wsyp drożdże oraz cukier i wlej wodę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn już się spieni, dodaj przesianą mąkę i sól. Zacznij zagniatać, stopniowo wlewając oliwę. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
  3. Następnie uformuj z ciasta kulę i odłóż na godzinę, by podrosło. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy i swoje ulubione składniki, które chcesz położyć na pizzy.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę lub blat i chwilę wyrabiaj. Następnie rozwałkuj ciasto na pizzę na dość gruby placek.
  5. Przygotuj szeroki rondel, garnek lub tortownicę i wysmaruj oliwą. Włóż do środka rozwałkowany placek, posmaruj go sosem i połóż ulubione składniki (nie żałuj sera). Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: