• Link został skopiowany

Ekspertka nie ma wątpliwości. To najgorszy sposób kiszenia ogórków. Wpływa na zdrowie

Ogórki kiszone to klasyk w polskiej kuchni - zdrowe i pełne witamin. Chrupkość i intensywny smak sprawiają, że są niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw. Jednak sposób ich przygotowania ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Czy plastikowe pojemniki to odpowiednie miejsce na fermentację? Odpowiadamy.
Kiszone ogórki
Fot. iStock, nataliaspb

Domowe kiszonki od lat królują na stołach. Zdaniem wielu Polaków to właśnie te zrobione samodzielnie smakują najlepiej. Jednak jak podkreśla chemiczka Sylwia Panek, liczą się nie tylko składniki i przepis, lecz także to... w czym fermentuje się warzywa. Wbrew pozorom naczynie ma ogromne znaczenie dla jakości i bezpieczeństwa przetworu. W ostatnich latach szczególną popularność zyskało robienie tego w plastikowych butelkach po wodzie i sokach lub w strunowych woreczkach. To szybkie, tanie i wygodne rozwiązanie, ale według specjalistki, może być też ryzykowne.

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Czy można kisić ogórki w plastiku? Eksperci zdecydowanie odradzają

Sylwia Panek, chemiczka specjalizująca się w analizie substancji obecnych wokół nas, podkreśliła w poście opublikowanym na Instagramie, że kiszenie ogórków w plastikowych butelkach i workach strunowych nie jest bezpieczne. Choć opakowania PET dopuszczone są do kontaktu z żywnością, projektuje się je do jednorazowego użytku - głównie na zimne, neutralne napoje. Gdy w grę wchodzi fermentacja, obecność soli, kwaśnego środowiska i dłuższy czas przechowywania zaczyna się problem.

To nie są produkty do tego przeznaczone, a badania pokazują, że takie zachowania zwiększają ilość substancji uwalnianych z tworzywa do naszej żywności

- zaznacza we wpisie chemiczka. Plastik w takich warunkach może uwalniać szkodliwe związki chemiczne, w tym ftalany, antymon i substancje zakłócające gospodarkę hormonalną. Proces ten może być niewidoczny gołym okiem, ale konsekwencje zdrowotne - długofalowe.

 

W jakim naczyniu najlepiej kisić ogórki? Szkło i ceramika to najlepszy wybór

Ekspertka nie pozostawia wątpliwości, najlepszym i najbezpieczniejszym wyborem do kiszenia ogórków są szklane słoiki oraz naczynia ceramiczne. Szkło to materiał obojętny chemicznie, który nie reaguje z solanką, kwasem mlekowym ani innymi składnikami procesu fermentacji. Jest też łatwy do wyparzenia i przechowywania. Dla fanów bardziej tradycyjnych rozwiązań świetnie sprawdzą się gliniane lub kamionkowe pojemniki, znane i używane od pokoleń. Zwracasz uwagę na wybór naczynia do kiszenia? Zapraszamy do udziału w sondzie i do komentowania.

Więcej o: