Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe i pięknie pachniały? Technika smażenia jest najważniejsza

Jak długo smażyć pączki? Przygotowywanie pączków to tradycja tłustego czwartku, którą znamy i pielęgnujemy już od wieków. Sekretem idealnego smaku domowych pączków jest nie tylko ciasto i nadzienie, ale także sposób smażenia, który odgrywa ogromną rolę w uzyskaniu idealnego wypieku.

Jak długo smażyć pączki, aby osiągnąć najlepszy efekt? Poznaj tajniki przygotowania idealnych domowych pączków

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Jak długo smażymy pączki? 

Jak długo smażymy pączki? Smażenie pączków to ostatni etap przygotowywania tych łakoci, odgrywający szalenie istotną rolę w efekcie końcowym naszego wyrobu. Możemy zrobić najsmaczniejsze ciasto. Możemy uformować przepiękne, idealnie okrągłe kule. Możemy przygotować najpyszniejsze nadzienie. Na nic się to jednak zda, jeżeli nie usmażymy naszych pączków prawidłowo. Jest to prawdziwa sztuka, dlatego warto poznać jej tajniki i dowiedzieć się, co wpływa na jakość naszych pączków i jakich błędów należy się wystrzegać. 

Ile smażyć pączki? Jakie akcesoria będą nam potrzebne? 

Zanim dowiemy się, ile smażyć pączki, odpowiedzmy sobie na pytanie, jakie akcesoria kuchenne będą nam potrzebne do smażenia naszych pączków. Przede wszystkim jest to garnek.

Garnek do smażenia pączków powinien mieć grube dno, aby ciepło rozprowadzało się wewnątrz niego równomiernie. Najlepiej, aby miał średnią wielkość. Dzięki temu zużyjemy mniejszą ilość oleju oraz będziemy mieli większą kontrolę nad każdym pączkiem smażonym w danej turze. Jest to spore ułatwienie dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu domowych pączków.

Bardzo ważnym narzędziem, które znacznie ułatwia pracę, jest termometr kuchenny. Dzięki niemu możemy precyzyjnie określić temperaturę oleju, co w przypadku pączków ma istotne znaczenie. Stała kontrola temperatury znacznie ułatwia pracę.

Przyda się także łyżka cedzakowa do wyławiania usmażonych pączków lub specjalne szczypce do pączków. Niezbędne są również ręczniki papierowe, które z uwagi na swoją znakomitą chłonność, są w stanie skutecznie osuszyć pączki z nadmiaru tłuszczu, który zbiera się na ich powierzchni podczas smażenia.    

Ile czasu smażyć pączki: najlepszy tłuszcz do smażenia

Ile czasu smażyć pączki na oleju? A ile na smalcu? Do smażenia pączków najlepiej wybrać produkt o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał i unikniemy uwalniania szkodliwych substancji.

Tradycyjnie do smażenia pączków używany jest smalec. Sprawia on, że pączki uzyskują charakterystyczny smak i przyjemnie chrupiącą skórkę. Bardzo dobrze sprawdzi się także rafinowany olej rzepakowy. Również charakteryzuje się wysoką temperaturą spalania, co czyni go znakomitą alternatywą dla smalcu. Olej rzepakowy jest neutralny, przez co smak naszych pączków może być bardziej wyczuwalny.

Nietrafionym wyborem będzie masło, które ma niską temperaturę smażenia i łatwo się pali. Do smażenia pączków nie sprawdzi się także popularna w kuchni oliwa z oliwek

Pączki z lukrem
Pączki z lukrem Fot. R_Szatkowski/Shutterstock

W jakiej temperaturze smażyć pączki? Sprawdzamy

W jakiej temperaturze smażyć pączki? Temperatura smażenia to kolejny aspekt, który ma bardzo duże przełożenie na jakość naszych pączków. Optymalna temperatura smażenia pączków oscyluje w granicy 175-180 stopni.

Najłatwiej określić temperaturę tłuszczu używając do tego termometru kuchennego. Jeżeli nie dysponujemy termometrem, również możemy zweryfikować temperaturę smażenia pączków, jednak oczywiście nie będzie ona aż tak precyzyjna. Wystarczy na podgrzewany przez kilka minut olej (garnek umieszczamy na średniej mocy palnika) wrzucić kawałek ciasta. Jeżeli od razu zaczyna skwierczeć, to znaczy, że tłuszcz osiągnął właściwą temperaturę.

Temperatura smażenia odgrywa bardzo istotną rolę. Jeżeli będzie zbyt niska, to pączki będą chłonęły za dużo tłuszczu, a ich skórka nie będzie odpowiednio chrupiąca.

Jak długo smażyć pączka w oleju lub smalcu?

Jak długo smażyć pączka w oleju lub smalcu? Czas smażenia pączków zależy m.in. od stopnia nagrzania tłuszczu oraz wielkości naszych pączków. Im mniejsze, tym czas smażenia będzie krótszy.

Generalnie zakłada się, że pączki powinny się smażyć przez nie więcej niż 3 minuty na każdą ze stron. Jest to czas umowny i najlepiej po prostu obserwować pączki i wywnioskować, czy są już gotowe czy potrzebują jeszcze trochę czasu.

Co ważne, jeżeli nasze pączki zaczynają brązowieć bardzo szybko, to znak, że temperatura tłuszczu jest za wysoka i należy ją zredukować. W przeciwnym razie możemy sprawić, że pączki będą miały co prawda brązową skórkę, ale ich środek nadal pozostanie surowy. 

Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą różaną jak u babci? Proporcje są tu najważniejsze

Więcej o: