Jak zrobić pączki? Nawet miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!

Jak zrobić pączki w domu? Pączki to deser charakterystyczny przede wszystkim dla tłustego czwartku. Długa kolejka chętnych do zakupu świeżych pączków formująca się już od wczesnych godzin porannych to znak, że w danej cukierni jest naprawdę smacznie. Równie smacznie może być też w Twoim domu! Wypróbuj prosty przepis na domowe pączki z nadzieniem, a to Twoi domownicy ustawią się w kolejce do Ciebie!

Jak zrobić pączki w domu? Oto instrukcja, wskazówki i rady dotyczące przygotowania najbardziej wyśmienitych pączków domowej roboty.

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Jak zrobić pączki domowe? 

Jak zrobić pączki domowe? Przygotowanie pączków może wydawać się bardzo trudnym zadaniem, jednak w rzeczywistości nie do końca takim jest. Oczywiście należy włożyć w to dużo pracy i staranności, ale przepis jest bardzo prosty i powinni sobie z nim poradzić nawet mało doświadczeni domowi cukiernicy.

Pączki
Pączki fot. tupungato / iStock

Aby zrobić pączki domowe, należy przygotować ciasto drożdżowe. Takie ciasto potrzebuje czasu do wyrastania, dlatego pracę nad domowymi pączkami warto zaplanować trochę wcześniej. Oprócz ciasta ważne jest również nadzienie. Tu mamy bardzo dużą dowolność. Tradycyjnie pączki przygotowuje się z marmoladą różaną, jednak tak naprawdę możemy użyć także innych domowych konfitur lub pójść w bardziej egzotyczne smaki i przygotować domowe pączki np. z nadzieniem kokosowym lub o smaku słonego karmelu.

Jak się robi pączki? Przepis na ciasto jest najważniejszy. Zobacz, co będzie potrzebne 

Jak się robi pączki? Przepis na domowe pączki zaczynamy od przygotowania składników na ciasto. Do przygotowania ciasta na domowe pączki można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych. Wybierając drożdże suszone, należy jednak mieć na uwadze, że być może ciasto będzie potrzebowało więcej czasu do wyrośnięcia. Będą potrzebne także: 

  • mąka pszenna (może być mąka tortowa)
  • ciepłe mleko
  • rozpuszczone masło
  • żółtka (białka można wykorzystać do innego przepisu)
  • cukier (nie potrzeba bardzo dużych ilości, ponieważ pączki będą miały wystarczającą słodycz od nadzienia i lukru, którym można udekorować ostudzone pączki)
  • sól
  • można dodać także alkohol (np. spirytus), który sprawia, że pączki nie wchłaniają aż tyle tłuszczu podczas smażenia

Jak zrobić pączki w domu? Proporcje ciasta

Jak zrobić pączki w domu? Pierwszym krokiem do przygotowania pysznych domowych pączków jest zrobienie ciasta. Dokładne proporcje przedstawiają się następująco:

  • 750 g mąki
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 40 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 60 g cukru
  • szczypta soli 
pączki domowe - zdjęcie ilustracyjne
pączki domowe - zdjęcie ilustracyjne Fot. Tomasz Szambelan / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić pączki domowym sposobem - przygotowanie i wyrastanie ciasta 

 Jak zrobić pączki domowym sposobem?

  • Na początku przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do szklanki wlewamy 75 ml ciepłego mleka, a następnie dodajemy czubatą łyżeczkę cukru, czubatą łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie zakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na kwadrans. Gdy zaczyn zacznie się pienić, to oznacza, że jest gotowy.
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy pozostałą część ciepłego mleka, roztopione i przestygnięte masło, żółtka, pozostałą część cukru i szczyptę soli.
  • Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie miało lekko lepiącą konsystencję.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrastania.
  • Czas wyrastania powinien wynosić co najmniej 1 godzinę. 

Jak formować pączki? 

Jak formować pączki, gdy ciasto jest już gotowe?

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, lekko oprószając go uprzednio mąką.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość nie większą niż 3 cm, a następnie zaczynamy wycinać pączki. Można wykorzystać do tego szklankę lub specjalne okrągłe foremki do ciastek.
  • Gdy zużyjemy całe ciasto, układamy pączki obok siebie i przykrywamy ściereczką bawełnianą. Zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.   

Jak robi się pączki? Sekret smażenia i nadziewania

Jak robi się pączki? Wyrośnięte pączki smażymy w garnku z dużą ilością oleju. Aby pączki wyszły idealnie, temperatura oleju powinna oscylować w granicy 175 stopni. Zbyt wysoka temperatura smażenia może sprawić, że pączki szybko się spalą, a ich wnętrze nadal pozostanie surowe. Pączki smażymy średnio po 3 minuty na każdą ze stron. Wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku kuchennym.

Są dwie szkoły mówiące o tym, kiedy należy nadziewać pączki. Jedna z nich zakłada, że pączki można nadziewać jeszcze na etapie wyrastania pojedynczych pączków. Na środek każdego pączka nakładamy łyżkę nadzienia i ponownie zlepiamy ciasto. Drugi sposób to nadziewanie pączków już po ich usmażeniu. Będzie nam to tego potrzebna strzykawka i rękaw cukierniczy. Wystygnięte pączki można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Być może znasz je z wakacji. Są tak pyszne, że rozdaje się je z okazji otwarcia firmy czy narodzin dziecka

Więcej o: