Jak zrobić pączki w domu? Oto instrukcja, wskazówki i rady dotyczące przygotowania najbardziej wyśmienitych pączków domowej roboty.
Jak zrobić pączki domowe? Przygotowanie pączków może wydawać się bardzo trudnym zadaniem, jednak w rzeczywistości nie do końca takim jest. Oczywiście należy włożyć w to dużo pracy i staranności, ale przepis jest bardzo prosty i powinni sobie z nim poradzić nawet mało doświadczeni domowi cukiernicy.
Aby zrobić pączki domowe, należy przygotować ciasto drożdżowe. Takie ciasto potrzebuje czasu do wyrastania, dlatego pracę nad domowymi pączkami warto zaplanować trochę wcześniej. Oprócz ciasta ważne jest również nadzienie. Tu mamy bardzo dużą dowolność. Tradycyjnie pączki przygotowuje się z marmoladą różaną, jednak tak naprawdę możemy użyć także innych domowych konfitur lub pójść w bardziej egzotyczne smaki i przygotować domowe pączki np. z nadzieniem kokosowym lub o smaku słonego karmelu.
Jak się robi pączki? Przepis na domowe pączki zaczynamy od przygotowania składników na ciasto. Do przygotowania ciasta na domowe pączki można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych. Wybierając drożdże suszone, należy jednak mieć na uwadze, że być może ciasto będzie potrzebowało więcej czasu do wyrośnięcia. Będą potrzebne także:
Jak zrobić pączki w domu? Pierwszym krokiem do przygotowania pysznych domowych pączków jest zrobienie ciasta. Dokładne proporcje przedstawiają się następująco:
Jak zrobić pączki domowym sposobem?
Jak formować pączki, gdy ciasto jest już gotowe?
Jak robi się pączki? Wyrośnięte pączki smażymy w garnku z dużą ilością oleju. Aby pączki wyszły idealnie, temperatura oleju powinna oscylować w granicy 175 stopni. Zbyt wysoka temperatura smażenia może sprawić, że pączki szybko się spalą, a ich wnętrze nadal pozostanie surowe. Pączki smażymy średnio po 3 minuty na każdą ze stron. Wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku kuchennym.
Są dwie szkoły mówiące o tym, kiedy należy nadziewać pączki. Jedna z nich zakłada, że pączki można nadziewać jeszcze na etapie wyrastania pojedynczych pączków. Na środek każdego pączka nakładamy łyżkę nadzienia i ponownie zlepiamy ciasto. Drugi sposób to nadziewanie pączków już po ich usmażeniu. Będzie nam to tego potrzebna strzykawka i rękaw cukierniczy. Wystygnięte pączki można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Być może znasz je z wakacji. Są tak pyszne, że rozdaje się je z okazji otwarcia firmy czy narodzin dziecka