Chlebek jest pyszny, kochany i potrzebny. Najlepszy jest oczywiście wtedy, gdy jest świeży, chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Nie zawsze udaje się nam jednak długo zachować jego świeżość. Chleb robi się twardy, czerstwy lub pleśnieje, a wtedy już kompletnie nie nadaje się do jedzenia. Są jednak sposoby, by przedłużyć świeżość pieczywa.
Chleb często przechowuje się w foliowych lub papierowych torbach. Tak też zazwyczaj jest pakowany w sklepach. Okazuje się, że ani jedna, ani druga opcja nie jest dobra. Foliowe woreczki nie zapewniają odpowiedniego przepływu powietrza. To natomiast sprzyja zatrzymywaniu wilgoci i rozwojowi pleśni. Spleśniały chleb (a także każdy inny produkt) trzeba wyrzucić, bo nie nadaje się już do jedzenia, nawet jeśli odkroimy zepsuty fragment.
Mogłoby się wydawać, że papier sprawdzi się dużo lepiej. W końcu to naturalny materiał. Faktycznie to nieco lepszy wybór niż plastik, ale nie idealny. Doświadczony piekarz z warszawskiej cukierni i piekarni Semifreddo wyjaśnia na TikToku, dlaczego nie powinniśmy wkładać chleba do papieru.
Chlebki powinny być przechowywane w lnianych woreczkach, nie w papierowych. Papier wyciąga wodę, wchłania wodę z chleba. Dlatego żeby zachować dłużej świeżość w lnianych workach powinny być przechowywane
- mówi.
Jeśli nie mamy lnianego woreczka, chleb można owinąć również czystą, bawełnianą ściereczką. Ewentualnie taki woreczek można też zrobić samodzielnie, jeśli ktoś potrafi.
Istnieją też pewne ludowe, przekazywanie z pokolenia na pokolenie sposoby, dzięki którym pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Jednym z nich jest włożenie do chlebaka, w którym przechowujemy pieczywo, kawałka jabłka. Można też użyć samych obierków. Odświeżające działanie spowodowane jest właściwościami wydzielanego przez jabłko soku. Owoc oddaje wilgoć, dzięki czemu pieczywo tak szybko nie wysycha. Trzeba oczywiście pamiętać, by jabłko regularnie wymieniać, żeby nie spleśniało i nie zaszkodziło pieczywu. Najlepiej włożyć je do chlebaka rano i wyjąć wieczorem.
Do chlebaka można włożyć też dwie kostki cukru lub sypki cukier (w miseczce). Cukier pochłonie nadmiar wilgoci i pieczywo nie spleśnieje tak szybko. Podobnie zadziała też kawałek ziemniaka.
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na któryś z powyższych trików, trzeba pamiętać, by chlebak regularnie myć i usuwać z niego okruchy. Nie powinien też stać w miejscu, w którym narażony jest na bezpośrednie działanie ciepła lub promieni słonecznych (zwłaszcza chlebak metalowy). W chlebaku powinny być też specjalne otwory, które zapewnią swobodny przepływ powietrza.