• Link został skopiowany

Tak nie przechowuj chleba. Piekarz ostrzega. "Wyciąga wodę"

Wyjęcie z chlebaka twardego, czerstwego chleba to żadna przyjemność. Każdy produkt po pewnym czasie traci świeżość, ale są sposoby, by zachować ją nieco dłużej. Również w przypadku pieczywa. Jednym z nich podzielił się doświadczony piekarz. Wskazał, w jakim materiale najlepiej przechowywać chleb.
Chleb w papierowej torbie
PawelKacperek / Shutterstock

Chlebek jest pyszny, kochany i potrzebny. Najlepszy jest oczywiście wtedy, gdy jest świeży, chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Nie zawsze udaje się nam jednak długo zachować jego świeżość. Chleb robi się twardy, czerstwy lub pleśnieje, a wtedy już kompletnie nie nadaje się do jedzenia. Są jednak sposoby, by przedłużyć świeżość pieczywa.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Piekarz radzi, jak przechowywać chleb. Papierowa torba to kiepski wybór

Chleb często przechowuje się w foliowych lub papierowych torbach. Tak też zazwyczaj jest pakowany w sklepach. Okazuje się, że ani jedna, ani druga opcja nie jest dobra. Foliowe woreczki nie zapewniają odpowiedniego przepływu powietrza. To natomiast sprzyja zatrzymywaniu wilgoci i rozwojowi pleśni. Spleśniały chleb (a także każdy inny produkt) trzeba wyrzucić, bo nie nadaje się już do jedzenia, nawet jeśli odkroimy zepsuty fragment.

Mogłoby się wydawać, że papier sprawdzi się dużo lepiej. W końcu to naturalny materiał. Faktycznie to nieco lepszy wybór niż plastik, ale nie idealny. Doświadczony piekarz z warszawskiej cukierni i piekarni Semifreddo wyjaśnia na TikToku, dlaczego nie powinniśmy wkładać chleba do papieru.

Chlebki powinny być przechowywane w lnianych woreczkach, nie w papierowych. Papier wyciąga wodę, wchłania wodę z chleba. Dlatego żeby zachować dłużej świeżość w lnianych workach powinny być przechowywane

- mówi.

Jeśli nie mamy lnianego woreczka, chleb można owinąć również czystą, bawełnianą ściereczką. Ewentualnie taki woreczek można też zrobić samodzielnie, jeśli ktoś potrafi. 

Chleb w lnianym worku
Chleb w lnianym worku Thecreative.site / Shutterstock

Włóż do chlebaka razem z pieczywem. Tak robiły nasze babcie

Istnieją też pewne ludowe, przekazywanie z pokolenia na pokolenie sposoby, dzięki którym pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Jednym z nich jest włożenie do chlebaka, w którym przechowujemy pieczywo, kawałka jabłka. Można też użyć samych obierków. Odświeżające działanie spowodowane jest właściwościami wydzielanego przez jabłko soku. Owoc oddaje wilgoć, dzięki czemu pieczywo tak szybko nie wysycha. Trzeba oczywiście pamiętać, by jabłko regularnie wymieniać, żeby nie spleśniało i nie zaszkodziło pieczywu. Najlepiej włożyć je do chlebaka rano i wyjąć wieczorem.

Do chlebaka można włożyć też dwie kostki cukru lub sypki cukier (w miseczce). Cukier pochłonie nadmiar wilgoci i pieczywo nie spleśnieje tak szybko. Podobnie zadziała też kawałek ziemniaka.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na któryś z powyższych trików, trzeba pamiętać, by chlebak regularnie myć i usuwać z niego okruchy. Nie powinien też stać w miejscu, w którym narażony jest na bezpośrednie działanie ciepła lub promieni słonecznych (zwłaszcza chlebak metalowy). W chlebaku powinny być też specjalne otwory, które zapewnią swobodny przepływ powietrza.

Więcej o: