Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do tego, by jak najdłużej cieszyć się jej świeżością. Dotyczy to wszystkich produktów bez wyjątku, zarówno warzyw i owoców, jak i nabiału, mięsa, a nawet produktów sypkich. W tym tekście skupimy się jednak na wędlinach, które często lądują w naszych lodówkach. One oczywiście też powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Jeśli nie chcemy, aby mięso stało się przesuszone, twarde lub, co gorsza, wręcz obślizgłe, warto zastosować zasady odpowiedniego przechowywania żywności.
Wędliny są często pakowane w foliowych woreczkach. Jest to wygodna forma pakowania podczas robienia zakupów, jednak zupełnie nietrafiona pod kątem samego przechowywania produktu. Powód jest prosty - plastik, z którego zrobiona jest foliowa torebka, nie przepuszcza powietrza, a to bardzo szybko prowadzi do psucia się wędlin.
Jak prawidłowo zapakować wędlinę? Należy zawinąć ją w pergamin, to najlepsze rozwiązanie, aby w prosty sposób wydłużyć okres spożycia produktu. Warto także wspomnieć o tym, że to bardziej ekologiczny sposób. To rozwiązanie sprawdzi się głównie w przypadku wędlin gotowanych, parzonych oraz surowych. Wędlin nie należy zostawiać w otwartym opakowaniu (jak na zdjęciu powyżej), bo wtedy szybciej wysychają.
Drugą grupą mięsnych przysmaków są wędliny wędzone i suszone. Ich trwałość jest większa, ale trzymane w lodówce mogą stać się twarde lub wyschnąć. Aby tego uniknąć, należy włożyć je do specjalnego pojemnika z membraną lub do słoika.
Umieszczając wędlinę w słoiku, trzeba pamiętać, aby nie dokręcać go za mocno lub zrobić małe otwory w zakrętce. W ten sposób zyskają dostęp do powietrza, jednak nie będzie na tyle duży, by wysuszyć produkt.
Konstruktorzy nowoczesnych lodówek wciąż prześcigają się w próbach stworzenia i zastosowania technologii, która pozwoli jak najdłużej zachować świeżość gromadzonej żywności. Jednak bez stosowania wspomnianych zasad sama technologia nie wystarczy i dotyczy to w dużym stopniu właśnie produktów mięsnych.
Wędliny dzielą się na różne rodzaje, co także ma znaczenie w kwestii ich trwałości. Najdłużej swoją pierwotną jakość zachowują długo dojrzewające i obsuszane szynki i kiełbasy. Nieco krócej wytrzymują wędliny, które były poddawane wędzeniu - ten proces wpływa nie tylko na ich smak, ale przede wszystkim na trwałość.
Najkrócej nadają się do spożycia wędliny parzone, surowe bądź gotowane. To właśnie ta grupa produktów po kilku dniach staje się nieprzyjemna w zapachu i nienadająca do spożycia.
Przestrzegając jednak zasad higieny oraz korzystając z wymienionych wskazówek, mamy szansę wpłynąć na okres zachowania świeżości produktów w naszych lodówkach.