Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Ziemniaki grillowane w boczku - szybko ci bo(cz)kiem nie wyjdą
Jeśli macie ochotę na własnej roboty mięso, które jest w stanie zastąpić kupną wędlinę to dobrze trafiliście. Boczek pieczony to świetny sposób na przygotowanie smacznej i zdrowej przekąski, która będzie świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa.
Do pieczenia boczku z naszego przepisu potrzeba minimum składników
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz następujących produktów:
- surowego boczku - co najmniej kilogram, najlepiej półtora,
- przypraw - soli, pieprzu, czosnku, majeranku, liści laurowych i ziela angielskiego, papryki w proszku (słodkiej i chili), świeżego tymianku czy rozmarynu.
- oleju lub oliwy do zrobienia marynaty.
Dodatkowo możesz też dodać cebulę, musztardę (najlepiej ostrą), a nawet miód. Mięso można podlać także bulionem, rosołem, czy kwasem chlebowym bądź piwem.
Boczek pieczony - przepis, który przygotujesz w kilka minut
- Z oleju lub oliwy i wybranych przypraw zrób marynatę;
- Gotową marynatą natrzyj boczek. Możesz go włożyć na pewien czas do lodówki. To podbije jego smak.
- Mięso piecz w folii lub w rękawie do pieczenia w temperaturze ok. 190 stopni przez około półtorej godziny
- W trakcie pieczenia podlej boczek bulionem, rosołem czy choćby piwem. To sprawi, że mięso będzie soczyste.
- Pod koniec pieczenia przetnij folię (lub rękaw) i zostaw boczek jeszcze przez chwilę w piekarniku.
Tak przygotowany boczek zostaw do wystudzenia. Chłodny możesz podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.