Boczek pieczony - przepis na wędlinę własnej roboty. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem

Miłośnicy dań mięsnych będą zachwyceni przepisem na boczek pieczony w przyprawach. Tak przyrządzone mięso jest niezwykle aromatyczne i naprawdę pyszne. Idealni sprawdzi się jako domowa wersja wędliny do kanapek. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ziemniaki grillowane w boczku - szybko ci bo(cz)kiem nie wyjdą

Jeśli macie ochotę na własnej roboty mięso, które jest w stanie zastąpić kupną wędlinę to dobrze trafiliście. Boczek pieczony to świetny sposób na przygotowanie smacznej i zdrowej przekąski, która będzie świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa. 

Grillowany boczekBoczek na grilla - sprawdzony przepis na majówkę i nie tylko

Do pieczenia boczku z naszego przepisu potrzeba minimum składników

Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz następujących produktów:

  • surowego boczku - co najmniej kilogram, najlepiej półtora,
  • przypraw - soli, pieprzu, czosnku, majeranku, liści laurowych i ziela angielskiego, papryki w proszku (słodkiej i chili), świeżego tymianku czy rozmarynu.
  • oleju lub oliwy do zrobienia marynaty.

Dodatkowo możesz też dodać cebulę, musztardę (najlepiej ostrą), a nawet miód. Mięso można podlać także bulionem, rosołem, czy kwasem chlebowym bądź piwem. 

Pieczony boczek to idealny pomysł na kanapkiLepszego boczku nie znajdziesz. Prosty trik na mięso idealne

Boczek pieczony - przepis, który przygotujesz w kilka minut

  1. Z oleju lub oliwy i wybranych przypraw zrób marynatę;
  2. Gotową marynatą natrzyj boczek. Możesz go włożyć na pewien czas do lodówki. To podbije jego smak. 
  3. Mięso piecz w folii lub w rękawie do pieczenia w temperaturze ok. 190 stopni przez około półtorej godziny
  4. W trakcie pieczenia podlej boczek bulionem, rosołem czy choćby piwem. To sprawi, że mięso będzie soczyste.
  5. Pod koniec pieczenia przetnij folię (lub rękaw) i zostaw boczek jeszcze przez chwilę w piekarniku. 

Tak przygotowany boczek zostaw do wystudzenia. Chłodny możesz podawać z ulubionym pieczywem

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: